Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Едва по трима-четирима бежанци от Украйна преминават на денонощие през ГКПП-Дуранкулак

През последната седмица почти няма движение на граждани на Украйна през ГКПП-Дуранкулак, и в двете посоки, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на Областния съвет на БЧК д-р Артюн Еринозов. По думите му в страната влизат или излизат едва по трима-четирима бежанци с автомобили.

Д-р Еринозов припомни, че е имало денонощия, в които през граничния пункт са преминавали до 30 автобуса с бягащи от войната.

Пунктът на БЧК на границата продължава да работи 24 часа, каза директорът на Областния съвет на организацията. Там влизащите и излизащи от страната украински бежанци имат възможността да се подкрепят с храна, вода и топли напитки. От 1 юни дейността на ГКПП-Дуранкулак се осъществява изцяло от доброволци на добричката организация. 

Областният съвет на БЧК в Добрич продължава да подпомага бежанците от Украйна, които са настанени в областта – в хотели или в частни жилища. На ден минават по 50-100 души, каза директорът на организацията. Помощта е основно с хранителни продукти, хигиенни материали, парични средства за лечение на най-нуждаещите се.

От началото на войната БЧК е подпомогнал в област Добрич над 42 000 украинци, включително и тези, които преминават през ГКПП-Дуранкулак, каза д-р Еринозов.  

c