Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Село край Добрич 7 дни без вода, хората готови за протести

В добричкото село Ново Ботево вече седми ден няма вода. Налягането започна да намалява в петък – 20 май, вечерта. В събота вече нямаше вода. Как се живее една седмица със сухи кранчета, питат местните хора. Вчера те са се събрали пред сградата на кметското наместничество и са чакали представители на ръководството на ВиК, но са дошли само водомайстори.

„Когато разговаряхме с Вик, казаха, че е изгоряла сондажна помпа. После се оказа, че друга помпа е била повредена. В момента селският водоем е пълен, а водата не стига до селото. Чудим се  дали някъде няма въздушна тапа“, каза за Про Нюз Добрич кметският наместник Георги Георгиев.

Проблемът с водоподаването в село Ново Ботево е хроничен през последните две години, а от август 2021 г. се задълбочава и водата спира все по-често. „Около Коледа нямахме вода близо 10 дни. Тази година отново често спира – и по Великден, и последно от 29 април до 3 май“, казва Веселин Марчев, друг жител на селото.

Хората в Ново Ботево не могат да разберат какъв всъщност е проблемът и имат впечатлението, че и във ВиК не са наясно.   

„Миналата и тази година е подменена общо 600 м тръба от водоема към селото, но проблемът остава. Налага се хората с коли ходят до съседни села и до селски чешми, за да пълнят вода за домакинство, че и за комшии, които нямат как да си набавят. Положението става нетърпимо“, допълни Георгиев.

Жителите на Ново Ботево се заканват, че са готови на протести заради хроничното безводие и липсата на адекватни реакции от ВиК.

„Водоемът е пълен, но има някакъв проблем по трасето след реката. Снощи екипът е работил до 21.00 часа, и в момента има на място служители на ВиК и смятам, че днес трябва да се нормализира водоподаването“, бе отговорът на началника на район ВиК-Добричка Янко Димитров.

c