Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Земеделец от област Добрич: Цената на пшеницата експлодира за ден

Единични са сделките на зелено за пшеница, на нива около 700 лв./т.

Цената на пшеницата излетя нагоре, след като в края на миналата седмица Индия забрани износа на зърно. Актуалната към момента цена е 760 лв./тон за хлебната пшеница и около 750 лв./тон за фуражната.

„Индия в момента се смята за основен износител на зърно и се очакваше да замести липсата на износ от Украйна. Заради голяма суша там обаче те затвориха зърнения си пазар, буквално миналия петък. Световният пазар реагира мигновено и цената се вдигна с 50 евро само за един ден“, коментира за Про Нюз Добрич Иван Гочев – зърнопроизводител от с. Балканци и председател на Добруджанския агробизнес център.

Той прогнозира, че новата реколта след около месец и половина ще стартира на тези нива - около 760 лева за тон пшеница. „Това са много високи нива, тъй като пазарът буквално експлодира след новината за Индия. Но не е само това. Последният USDA доклад за зърното в световен мащаб показва, че в Европа има остра нужда от влага и пшениците ще бъдат с по-ниски добиви. И затова цената реагира веднага и скочи“, посочи агробизнесменът.

В област Добрич вече има сделки, сключени на зелено за пшеница, и то на висока цена – около 700 лева за тон, казва Гочев. Повечето производители обаче се въздържали, защото цената към момента е още по-висока. По думите му за момента сделките на зелено са малко и ги сключват земеделци, които имат нужда от средства.

Вижте още в AgroDobrich.

c