Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

В Добрич се състоя шествието „Безсмъртният полк“

На 9 май в Добрич се състоя шествие на “Безсмъртният полк”. За разлика от други години, когато преминаваше през центъра на града, тази година то бе по-кратко – започна от Паметника на загиналите добруджанци във Втората световна война и стигна до Паметника на съветската армия. Шествието се организира от руски клуб „Берьозка“ и е подкрепено от местната структура на Движение „Русофили”. Участниците в него, закичени с георгиевски ленти, се включиха и в общоградското събитие, посветено на Деня на победата и Деня на Европа.

Със знака Z и надписи надраскаха паметника на Съветската армия в Добрич

На „Паметника на съветската армия“ прозвучаха речи на руски език и бяха положени цветя. По традиция участващите в шествието носеха портрети на руски и български войници, загинали във Втората световна война. Присъстващите отправиха призив за мир, защото „нищо не струва повече от човешкия живот и сълзите на майките…“

Народният представител от БСП Мая Димитрова заяви, че без Деня на победата нямаше да го има Денят на Европа. Присъстващите изпяха популярната песен „Катюша“.

Елена Йорданова – рускиня, омъжена за българин, показа пилотска шапка от 70-те години и посочи, че нейните баба и дядо са оцелели в обсадата на Ленинград.

c