Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Президентът Радев е обещал да съдейства за подкрепа за строежа на храм „Св. Лука“ в Добрич

Президентът Румен Радев е обещал съдействие за държавна подкрепа за строителството на православния храм „Свети Лука Кримски“ в Добрич. Това съобщи за Про Нюз Добрич председателят на църковното настоятелство отец Петър Димитров.

Църквата, която има поставени основи, се намира в кв. „Добротица“. От близо четири години върви благотворителна кампания за набиране на средства за строежа. За изливането на основите са изразходвани около 70 000 лева, а по сметките на инициативата има още толкова. Това обаче е твърде малко спрямо необходимите към момента за груб строеж около 500 000 лв. По думите на отец Петър сумата е скочила двойно с поскъпването на строителните материали и от 240 000 лв. е станала близо половин милион. 

Първа среща с Румен Радев отец Петър направил в Добрич, при посещението на президента на 18 февруари т.г. Преди три седмици отец Петър и Камен Атанасов от църковното настоятелство били на втора среща с Радев в Президентството, където той обещал да съдейства за отпускането на държавна помощ от МС за построяването на храма.

„Аз наистина вярвам, че това дело ще се случи, макар и трудно. Не се обезверявам, въпреки трудностите за бизнеса, за обикновените хора, защото всичко поскъпна много и инфлацията е огромна. Въпреки това хората не спират да даряват, макар и малки суми. Средства постъпват в дарителниците и в банковата сметка на настоятелството. Това ми дава лъч надежда, че нещата ще се случат, защото ние не можем да стартираме строителството на храма, без да сме събрали парите за грубия строеж“, каза отец Петър.

Дарителниците са 10 и се намират в магазини и банки в Добрич. „Последния път, когато ги отворихме, в тях имаше 15 000 лева. Това за мен беше много емоционално събитие, защото това са лични дарения на обикновени хора за този храм, за което съм им изключително много благодарен. С 3-4 изключения обаче, ние нямаме големи дарения от бизнеса и очакваме в кампанията да се включат и по-заможни хора – това е свято дело, за благото на града“, посочи свещеникът.

Той припомни, че има и обещани 120 000 лева от Община град Добрич. „Така че лека полека и с общи усилия наистина ще успеем, но без помощта на институциите ще бъде много трудно. Разчитам обаче и на добричлии, защото този храм е за тях“, допълни отец Петър.

За Великден той пожела на жителите на Добрич да бъдат благословени и сплотени, да се опитат да забравят трудностите в последно време и да вярват че хубавото предстои.

Строителството на православния храм „Свети Лука Кримски“ в кв. „Добротица“ започна през септември 2019 година, а благотворителната кампания за набиране на средства за строежа започна година по-рано. Проектът на храма е дарение от арх. Петър Николов и инж. Пенчо Керванов. Сградата ще е с височина 16 метра, което определя църквата като най-високата в Добрич. Новият молитвен дом ще е уникален като сграда и като храм, не само за Добрич, но и за цялата област. Той ще бъде кръстокуполен с камбанария, като застроената площ ще достига 220 квадратни метра. В новия храм ще бъде положена частица от мощите на Св. Лука Кримски, която отец Петър е получил в дар при посещението си в храм в Украйна преди години. Сега тя се съхранява в храм „Света Троица”. Свети Лука Кримски е канонизиран през 2000 година с решение на Архиерейския събор на Руската православна църква.

c