Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Качествено образование с британска диплома в Добрич, възможност за стипендии

Доц. Тодор Радев – ректор на Висше училище по мениджмънт, пред Про Нюз Добрич

Доц. Радев, какво ново предлага Международният колеж за бъдещите си студенти от Добрич, а и от България въобще?  

Международният колеж към Висшето училище по мениджмънт, който е в Добрич и вече близо четвърт век работи тук и предлага качествено образование, тази година за пръв път прави няколко нови неща, които  целят да се разшири изборът на програми и да се увеличи достъпът на талантливи млади хора до качествено образование. Знаете, че всички наши студенти завършват с българска и британска диплома. Всеки от тях задължително е осигурен финансово със стипендии и грантове да учи или да стажува в държави от Европейския съюз до 12 месеца по време на следването си. Ние изискваме това от нашите студенти и ги осигуряваме със средства. Когато те стажуват, получават по 750 евро, а когато отидат в друг университет да учат за един семестър, всеки месец получават по 600 евро, а самото обучение е безплатно.

Предлагате ли специални облекчения за студентите от Добрич и региона?

Тази година за първи път ние правим следните облекчения за студентите от региона, от цяла Добруджа – както от област Добрич, така и Силистра. Те ще започнат с такса, която е наполовина от стандартната т.е. 750 евро на човек или 1420 лева на семестър. Средства, които могат да получат от държавата като студентски кредит.

Могат да започнат с по-ниско ниво на английски. Намалено е вече изискването, специално за Международния колеж, – от 6, на 4,5 IELTS. Това няма да се отрази на качеството на образованието. Първо, защото ние въвеждаме предварителен семестър по английски език, който е безплатен. Още от юли-август студентите започват да учат интензивно английски език. Продължават да го изучават интензивно, паралелно с предметите, които изучават. Целта е до края на учебната година да имат достатъчно високо ниво на английски езиик, което ще им позволи да стажуват в най-добрите компании или да учат в най-добрите университети в Европа. Това е второто предимство.

Споменахте, че студентите могат да получат стипендии. Кой ги осигурява и каква е целта?

Третото, и най-важно ппедимство, е, че съвместно с общини от областта, включително и Община Добрич, осигуряваме стипендии за студентите, които ще облекчат техните ежедневни разходи. Защото това ще са пари, които те ще получават кеш, за да могат да се издържат през семестъра.

Така че, когато един студент желае да получи качествено образование с британска диплома,  той дори и да няма никаква помощ от родителите си, може да си го позволи – да тегли кредит от държавата, да получи стипендия, да учи, а през лятото да стажува 3-4 месеца и да получи 5-6 хиляди евро, с които да плати обучението си през следващите години. Мисля, че това е нещо, което рядко може да се наблюдава. Както казват англичаните, скъпото излиза винаги по-евтино. Не мога да кажа, че ние сме точно частен университет, защото ние сме non profit, който не работи за печалба, но пък осигурява добри възможности. Студентите инвестират повече, но получават повече още по време на образованието си.

Какви дипломи получават вашите студенти, освен българска?

Получават британски дипломи. Имат възможност за дипломи от Швейцария, Холандия, Франция, където имаме партньорски университети.

c