Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

В Добрич се роди чакано 16 години бебе с помощ от кампанията „С цвете в ръка”

Огромна радост споходи днес – на Благовещение, семейство Цветанка и Диян Тодорови от Добрич – след 16 години чакане и 7 неуспешни ин витро процедури на бял свят се появи синът им Благовест.

Малкият е проплакал в АГ-отделението на болницата в Добрич в 8.50 часа под грижите на екип, ръководен от д-р Лъчезар Хаджиларски. Бебето е с тегло 3 980 грама и ръст 53 сантиметра. Майката се чувства добре, каза за Про Нюз Добрич Мария Георгиева – координатор на Фондация „Искам бебе” за област Добрич.

Радостта е още по-голяма, защото Фондацията, чийто създател и първи председател е Радина Велчева от Добрич, днес навършва 15 години от създаването си.

Това е първото ин витро на Цветанка Тодорова в Медицинския център по асистирана репродукция във Варна. Процедурата е извършена от екипа на д-р Кателия Александров. За медията ни Валентина Иванова – координатор на Фондация „Искам бебе” за Североизточна България, коментира, че организациите в Добрич и Варна си партнират чудесно и от тук нататък ще се раждат все повече и повече бебета.

Средствата за ин витрото на Цветанка Тодорова бяха набрани миналата година в рамките на кампанията „С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми”. Ротаракт круб в Добрич се включи в националната инициатива и я проведе с подкрепата на Общината и Фондация „Искам бебе”. По повод Деня на жената в два поредни дни – 7 и 8 март, ротаракторите посрещаха с цвете в ръка всеки, който желае да подкрепи каузата им срещу минимално дарение от 5 лв. Набраните средства бяха предоставени за ин витро процедура на семейство Тодорови, което бе определено чрез жребий.

Цветанка Тодорова изказва своите огромни благодарности на Ротаракт клуб-Добрич, на Фондация „Искам бебе”, на медицинските екипи и на всички жители на Добрич, които са се включили в кампанията „С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми” и с жеста си са донесли най-хубавото в семейството й – дългоочакваната рожба.

c