Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Голям интерес към прегледите на републиканския консултант по съдова хирургия в Балчик

Има голям интерес към прегледите, които републиканският консултант по съдова хирургия д-р Христо Абрашев, дм ще проведе в Балчик. Както Про Нюз Добрич писа първоначално за дата на провеждането им в Медицинския център на болницата в Белия град бе обявен 25 февруари. Поради многото желаещи прегледи ще има и на 26 февруари.

Д-р Абрашев, дм информира, че за първия ден са се записали 35 пациенти, а до четвъртък на обяд за втория – 25. Сред тях има пациенти не само от Балчик, но и от Каварна, Добрич и Варна. Лекарят обясни, че записванията се прекратяват. Идеята обаче е прегледи и консултации в Балчик от съдов хирург да се провеждат веднъж месечно. Републиканският консултант обясни, че в тях могат да се включат пациенти със сърдечно-съдови заболявания, диабет, с хронична артериална недостатъчност на крайниците /ХАНК/, с хронична венозна недостатъчност на крайниците /ХВЕНК/, с варикозни вени. Могат да бъдат прегледани и хора, които имат нужда от диагностично уточняване и терапия.

Хроничната артериална недостатъчност на крайниците /ХАНК/ засяга в международен план между 3 и 12 на сто от населението, като България се нарежда на едно от водещите места в света по заболеваемост и този процент е значително по-висок - между 7 и 12, информира д-р Абрашев, дм. По думите му хроничната венозна недостатъчност на крайниците /ХВЕНК/ се среща още по-често и засяга около 50% от хората в активната възраст между 20 и 60 години. Според лекаря тези болни обикновено търсят помощ когато оплакванията са вече нетърпими, когато са притеснени от външния вид на крайника (разширени вени) или, за съжаление, вече са настъпили някои от най-тежките усложнения – повърхностен тромбофлебит, венозен тромбоемболизъм (дълбока венозна тромбоза, белодробна тромбоемболия), постфлебитен синдром и др.

По своя характер съдовата хирургия в България е на едно световно ниво, сподели републиканският консултант. Той разказа, че е имал възможност да се докосне и до други системи, например до тази във Великобритания. „Мога да кажа, че с нещата, с които ние можем да помогнем в чисто технологичен и оперативен план, се доближаваме до водещите хирургии в света – посочи д-р Абрашев. – Естествено, че има доста голяма лимитираност по отношение на по-малките болници в страната и откъм кадрово обезпечение, както и от апаратура. Оборудването все пак е едно от водещите неща, което ни помага в диагностиката и лечението на тези заболявания”. Специалистът обаче посочи, че у нас пациентите, за разлика от Великобритания, имат много по-лесен достъп и не чакат с месеци да срещнат правилния специалист и да им бъде оказана медицинска помощ.

По отношение на пандемията и нейното отражение на хората със съдови заболявания д-р Абрашев, дм сподели, че вече се е обособил нов термин – постковид синдром. По думите му  той се изразява като продължаване на симптомите на COVID-19 инфекцията от над три седмици след началото на заболяването. „Ковид инфекцията предизвиква специфично увреждане на най-вътрешния слой на съдовете-ендотела и при настъпване на такъв вид увреда говорим за тежко протичане на COVID-19 с тежък постковиден синдром. В голям процент от случаите COVID-19 инфекцията протича с внезапно развитие на венозна или артериалната тромбоза. За съжаление тези Ковид свързани тромбози се характеризират с нисък успех от оперативно лечение и водят до висок процент на инвалидизация на пациентите. Характерно за COVID-19 инфекцията е, че не се засягат само големите магистрални съдове, но и най-малките кръвоносни съдове - микроциркулацията, като затова някои автори говорят за COVID-19 не като за респираторна инфекция, но за възпаление на съдовете - COVID-19 медииран васкулит. При най-тежко протичащите случаи възпалението ангажира освен белия дроб и вече кръвоносните съдове на жизненоважни органи и системи – бъбреци, сърце, мозък, което се изразява с развитието на мултиорганна недостатъчност и много висок процент смъртност“, обясни лекарят. 

Препоръката ми към хората, които страдат от съдови заболявания, винаги е една и съща – профилактика, превенция и контрол на заболяването, каза д-р Абрашев, дм. По думите му всичко трябва да се случва поетапно, навременно и болните да не неглижират първите симптоми. „Както при всяка една болест, хваната в началния етап, имаме възможност с голяма палитра от оперативни и неоперативни похвати и прийоми да доведем нещата до един благополучен изход за пациента. Препоръката ми е хората да бъдат будни по отношение на сърдечно-съдовата си система, тъй като нашата страна е сред водещите по честота на тези заболявания”, каза републиканският консултант. 

c