Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Община Добричка подобрява качествата на почвата в земеделските земи със специална програма

Програма за опазване, устойчиво ползване и възстановяване на почвите до 2028 година е разработена в Община Добричка. Основната цел на програмата е съхраняване функциите на почвата, висока продуктивност, предотвратяване на вредните въздействия върху чернозема и др. Мнения и становища по документа администрацията на Общината очаква до 22 февруари.

Сред положителните качества на земеделските земи в община Добричка са посочени високото естествено плодородие, ниското ниво на замърсяване на почвите с отпадъци, липса на замърсявания с тежки метали и с органични замърсители, липса на вкислени почви.

Успешното управление на отпадъците в общината дава положителни резултати по отношение опазване на почвата, както с намаляване на заетите площи с депонирани отпадъци, така и с предотвратяване на замърсяването ѝ, се посочва в Програмата.

Прогнозира се обаче увеличаване на загубите от ерозия, тенденция към ограничаване на видовото разнообразие на отглежданите култури, неспазване на забраната за изгаряне на стърнищата, унищожаване на микрофауната и намаляване на органичното вещество в почвите.  Все още съществуват нерегламентирани сметища на входовете и изходите на населените места и в земеделски площи. Липсва и съвременна напоителна инфраструктура на територията на общината.

Сред заплахите, които грозят земите в общината, са засилване на деградационните процеси на почвите; риск към почвено засушаване; липса на почвозащитни земеделски практики на частните земеделски производители и на арендаторите, обработващи частните земи, чийто дял е най-голям.

Програмата препоръчва мерки за възстановяване и рекултивация на нарушени терени, запазване и увеличаване на органичното вещество в почвите, изграждане на компостиращи и анаеробни инсталации за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци, насърчаване на прилагането на компости, разработване и изпълнение на проекти и изграждане на пилотни обекти за оползотворяване на различните видове отпадъчна биомаса и др.

c