Водещи новини Добрич Общество

Тромави процедури пречат бившето кино „Добрич“ да стане нова многофункционална сграда

Ще се случи ли скоро нещо с емблематичната сграда на старото кино „Добрич“, която от години се руши и представлява грозна гледка? Там филми не се прожектират вече 30 години, а в помещенията имаше какво ли не – кафене, дискотека, книжарница, видеоклуб, различни магазини. Сега остана само цветарският магазин. А ако обиколиш изключително красивата и атрактивна в миналото сграда, ти се доплаква.

Имотът е собственост на  „Тръст” ЕООД от 2006 година. Във времето са правени опити за анализ на възможностите за експлоатация на сградата, като се запази основната функция като кино. Преди 10 години е възложено проектиране на ново кино с подходящи към него помещения за различни дейности. Проектът пропада. Ето какво разказа за Про Нюз Добрич собственикът Траян Тодоров:

„Викал съм във времето назад архитекти, които са проектирали големи киносалони в страната. Категорични бяха, че нито Добрич представлява интерес като пазар, нито сградата е възможно да отговори на съвременните изисквания на кино веригите. Мислили сме още сградата да се превърне в някаква зала за концерти, театри, представления. Специалисти казаха обаче, че това няма как да стане – тя е правена за кино и не е пригодена за друго, не могат да се осигурят входове към сцена, не може да има гримьорни, съблекални и т.н.“

Тодоров посочи, че са правени опити сградата да бъде съхранена и да й се вдъхне нов живот, но за съжаление тя е нефункционална и не отговаря на съвременните изисквания. Пробвали даже с оферти към вериги за бързо хранене, но нямало никакъв интерес.

След това идва идеята бившето кино да придобие нови функции и да се превърне в многофункционална сграда с обществено предназначение, жилищна част и паркоместа. За тази цел Общинският съвет на Добрич е трябвало да вземе решение за частично изменение на Общия устройствен план на Общината за промяна на устройствената зона. Местният парламент през 2018 година първо отказва с мотива, че там може да се изгради 9-етажна сграда, която не се вписва в околното пространство. След преработка на плана ОбС дава това решение преди около две години.

Инвестиционният проект обаче изисква съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ и с Министерството на културата. Причината е, че самото киното не е паметник на културата, но граничи с такъв – сградата на Община Добричка.

Процедурите обаче са бавни и тромави. „Идейният проект е в сградата да бъдат заложени определен процент обществени дейности, тъй като местоположението е такова – за многофункционална сграда. Но всичко се случва толкова бавно, че човек и да е имал идея, може да я забрави. Оказва се, че процедурите се случват много бавно и собственикът реално няма полезен ход. В Министерството на културата, което също трябва излезе с решение, срокове няма. Придвижването на такива процедури са бавни и сложни“, казва Тодоров.

Инвестиционният проект прекарал в институциите около две години. „Това, което ние искахме като завишаване на параметрите на застрояване на бъдещата сграда, това всъщност са параметрите на съседните сгради като плътност и височина. И ние поискахме същите параметри, за да има един такъв икономически проект някакъв шанс. Министерството на културата ни даде отказ с мотива, че това не е добър вариант, като според мен конкретни причини не бяха изтъкнати. Сградата нямало да се вписва добре в ансамбъл с околните. Ние обжалвахме това становище и то падна в съда – буквално в началото на тази година“, обясни Тодоров.

И процедурите започват отначало, ще се чакат нови решения на институциите. Тодоров не може да каже колко време ще продължи това.

Проектът за многофункционалния билдинг предвиждал два подземни етажа с паркинги с около 170 паркоместа, площи за обществени нужди според интересите – магазини, офиси, заведения. „В тази ситуация обаче е много трудно на инвеститора да провокира интереси от бизнеси, след като процедурите са толкова тромави. Интересът идва, когато има ясни параметри, а ние нямаме. Как бихте предложили нещо на инвеститор, когато не знаете кога и дали то ще стане факт“, изтъкна Тодоров.

Сградата на бившето кино „Добрич” е емблематична за града. Тя е проектирана от варненския архитект Косьо Христов. Киното отваря врати през 1962 година. Сградата е била  една от модерните за времето си, с изразително излъчване, отговарящо на предназначението й, което носи дълго време. Разположена е на площ от приблизително 3000 кв. м. Мястото й е с голямо социално значение за града. До 1989 година е била кино, като след това нейната функция е била променена и унищожена. 

Related Posts

  1. Кондьо78 says:

    Състоянието на кината ,театрите и читалищата ни са огледало на културния и морален облик в момента,в нашия град.навремето всеки проспериращ търговец или земевладелец е дарявал за изграждане на читалища,болници,мостове и т.н.а сега?!?към Вас господа арендатори-олигарси и новобогаташи.

  2. Камелия says:

    Нека да бъде пак кино със стари български кина. Не трябва да го превръщат в нещо друго това място,няма нужда да го превръщате в мол и магазини в града има достатъчно магазини. Или да е пак кино с много разнообразни кина чужди и български, но нека остане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.