Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Д-р Петев от Добрич: Децата ни понасят най-голямата тежест на пандемията

Пандемията, според мен, е нещо, което твърде много се преекспонира напоследък. Не че няма Ковид, има. Ще има още повече. Но мисля, че е крайно време ние да разберем, че за да се върнем що горе към нормален живот има един единствен един единствен начин. И той е ваксинацията. Това сподели за Про Нюз Добрич началникът на АГ-отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич д-р Ивайло Петев. Той посочи, че ваксинацията няма да ни спаси от Ковид, той ще си остане въпреки нея. По думите му тя ще ни помогне за по-лекото протичане на болестта.

Според лекаря трябва да спрем да обвиняваме ваксинацията или липсата на такава за всичко, което ни се случва. „Като че ли в медицината заболявания освен Ковид не съществуват. Съществуват си. И крайно време е ние да намерим някакъв начин да живеем с това нещо”, коментира д-р Петев.

Стоя и слушам как ще ваксинираме децата си. Защо ще ги ваксинираме – за да предпазим възрастните, които не искат да се ваксинират, посочи лекарят, който е баща на три деца. „Не съм против ваксинацията, аз самият съм ваксиниран – сподели медикът. – Но не виждам логиката някой, който няма право на глас, той да понесе тежестта за сметка на по-разумния, който има право на глас. Децата ни са тези, които понесоха най-голямата тежест. Тези грозни сцени от преди няколко дни са в резултат на това, че вместо децата ни да се на площадките и да играят те са по горичките и се бият. Вместо да са в училище и да учат те са в къщи и симулират учебен процес”.

Д-р Петев сподели, че ще ваксинира децата си, когато кажат, че е необходимо. Но знае, че вероятността някое от тях да изкара заболяването тежко, е минимална. „Но да ги ваксинирам, защото ме е страх да не заразят майка ми, а пък тя да не е ваксинирана, това вече не го разбирам - коментира лекарят. – И понеже децата са безгласни, няма да затваряме ресторантите, няма да затваряме МОЛ-овете, ще затваряме училищата. Ще ги затворим в къщи, ще им спрем спортните мероприятия. Защо? Защото можем”.

Ковидът показа ние колко сме лоши, и завистливи, и недоброжелателни, категоричен е д-р Петев. Допълни: „Той ни показа какви сме ние. Само че нас ни е страх да се погледнем в огледалото, че може би ще го разберем”.

c