Водещи новини Общество

Как дюнерджийница в центъра на Добрич се грижи за бездомни кучета и котета. И защо

В дните около Коледа един пост в групата „Добрич“ във фейсбук на Явор Русев предизвика десетки коментари. С много топлота, човечност и без хейт! по време на светлите празници добричлии обсъждаха ето това:

„Искам набързо да споделя нещо позитивно от тази сутрин. Тази дама работи в турския дюнер Екселанс (център Добрич), излезе навън, постла одеялце на двете кученца пред заведението и ги нахрани с месце, след това начупи питка и нахрани и гълъбите в градинката, след което се върна на работа. Нещо малко, но важно за мен. Със сигурност бих се върнал отново там, добрите хора заслужават“, написа Явор Русев.

От коментарите се разбра, че персоналът на това заведение редовно се грижи за бездомни животни, че по отношението към животните се разбира какъв е човек, че няма по-добра новина от тази, която вдъхва надеждата, че доброто го има.

Собственик на заведението за дюнери „Екселанс“ е 43-годишният Бахадър Чълдър. Там работят три млади жени – Ангелина Кирилова, Светла Иванова и Юнел Невзат. Те са хората, които дават сърце и душа за животните и които обгрижват бездомните кучета и котки и хранят гълъбите.

„Обичам много животните и затова го правя. Господ е създал всички живи същества и те са важни. Хората трябва да се грижат за животните, защото те не могат сами да правят това. Не приемам, когато някои хора си вземат у дома котки и кучета и след време, от егоизъм може би, ги изоставят и ги изхвърлят на улицата“, каза за Про Нюз Добрич Бахадър.

Той е от Истанбул, но от 22 години е в България и се занимава с бизнес. Пристигнал от Турция в Шумен, където отначало имал мандра. След това създава фабрика за дюнери, а огромните шишове от пилешко месо с подправки продава в цялата страна. Дошъл в Добрич преди 5 години, защото сметнал, че в града няма добро дюнер заведение и решил да направи качествено такова. Тук, казва, се продава само пица, дюнер и банички, няма конкуренция. Във Варна също отваря дюнер. Тайната на неговата вкусна храна били 25-те подправки, които използва.

Бахадър смята, че не прави кой знае какво. Той и момичетата хранят няколко бездомни кучета, постилат им одеялца, поставили за тях две кофи за вода близо до заведението. Когато едно от кучетата се разболяло, той го водил чак до Варна на лекар. Наскоро пък друго се разболяло и едно от момичетата го взело да го гледа вкъщи.

Според Бахадър човек не може и не бива да остави на пътя болно и гладно животно.

4-5 кучета с негова помощ са били осиновени в Германия. „Има хора, които правят това за пари, но не и ние“, казва той. Ангелина също си прибрала вкъщи котка от улицата, а Бахадър се грижи у дома си за куче и котка, също взети от улицата. В района на заведението имало около 20 котки, скоро се родили 5 малки, хранили ги с биберон и мляко. Хранят и гълъбите с картофки и хляб.

„Когато имаш съвест и обичаш животните, може да направиш всичко за тях, дори да нямаш големи възможности“, казва Бахадър Чълдър.

Хейт обаче не липсва. Имало две възрастни жени, които мърморели, правели им проблеми. Едната идвала, вземала кофата с вода и я изхвърляла. Не разбрали какво толкова й пречи. Казвала, че животните цапат. Питала: „Защо храните тези кучета? Те са улични.“

„Не обръщаме внимание на такива хора. Продължаваме да храним животните. Един нормален човек според мен не може да разсъждава така.“

Бахадър вярва, че всяко живо същество има нужда да бъде обичано и обгрижвано. А Ангелина казва, че кучетата не се нахвърляли веднага върху храната, която им дават. Първо чакали да ги погалят и погушкат и после започвали да ядат. Сякаш животинката разбира, когато си добър с нея.

Прочели всички коментари във фейсбук. Много са впечатлени от десетките постове имало само един негативен. Хора пишели, че са респектирани и ще започнат да посещават заведението…но не е това най-важното, казва Бахадър, важното е да сме добри хора.

Follow Me:

Related Posts

    • Всеки някак се справя с вонята и лайната!Важното да сме хора!Душата на някои хора е по гнусна и мръсна от вонята и лайната на животните!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *