Водещи новини Образование

Ромка от Добрич с шанс за голямата награда „Образователен медиатор на годината“

Мира Стефанова от Добрич е един от петимата финалисти в конкурса на център „Амалипе“ за голямата награда „Образователен медиатор на годината“.

Тъжна съдба. Така определя живота си 31-годишната Мира, която е от ромски произход. Останала от малка без родители, учила само до първи клас, задомена твърде рано. Твърде рано станала майка на две деца, които са отнети от мъжа й. За Мира, която успява да се изправи на крака, да продължи образованието си, да получи професия и да вземе живота си в ръце Про Нюз Добрич разказа през май миналата година.

Тъжната съдба на една ромска жена от Добрич, взела живота си в ръце

Мира вече трета година е образователен медиатор в с. Победа към ОБУ ,,Добри Войников“. Още преди това тя е организирала благотворителни и дарителски кампании в селата около Добрич.

Днес младата жена е един от финалистите в конкурса на център “Амалипе” и има нужда от нашата помощ, за да победи и грабне голямата награда, която истински заслужава.

Мира е от с. Царевец и има две деца, които ходят редовно на училище. Тя има малка наследствена къща в селото си, която използва за срещи с деца, родители, за провеждане на различни дискусии, срещу ранните бракове, ценността на образованието и др.

Младата жена е  разпозната в общността и разполага с голямо доверие от местната общност, особено от родителите. В момента завършва в самостоятелна форма на обучение средното си образование, като мечтата й е да завърши висше образование със специалност „Социална педагогика“. Но тя още отсега помага на ресурсния учител в училище, където е образователен медиатор и се справя много добре със своята работа, посочват от център „Амалипе“.

Всяка събота и неделя тя посещава родители и деца в пет села. Празнува с децата и родителите рождените им дни, празници, дори им помага с уроците, като сядат заедно да учат. Голяма част от всичките тези дейности, Мира осигурява от собствените си средства, а когато няма търси от различни дарители.

Миналата година за Коледа Мира раздаде около 100 якета и други подаръци. За тази Коледа подаръците за децата от Мира и нейните дарители отново са готови и този път това са 75 чифта зимни обувки и много – много кутии с подаръци. Помагат на Мира нейните приятели от Америка и от България. Чрез Мира те имат възможност да правят добро за нашите деца. Тя мечтае да има шофьорска книжка, за да може да посещава децата по-лесно. Децата виждат нея, като своя спасителка, майка, приятелка. Мира е човек с голямо сърце и с голяма амбиция да помогне на всички нуждаещи се деца. Тя е и доброволец към център „Амалипе“ от 7 години.

Всеки, който иска да я подкрепи за голямата награда „Образователен медиатор на годината“, може да го направи, като хареса снимката на Мира на страницата на център „Амалипе“ тук.  Победител ще е този, чиято снимка  в страницата на центъра е  събрала най-много харесвания и коментари. Харесвания, които не са на снимката, няма да се зачитат, затова отворете снимката на любимия си медиатор и я харесайте! Срокът за  гласуване е 30 декември 2021 г.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.