Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Школа в читалище „Й. Йовков“ в Добрич отваря вратите към програмирането за най-малките

Светлана Василева е преподавател по информатика в Природо-математическа гимназия „Иван Вазов“, а от учебната 2017/2018 година ръководи Школата по програмиране в Народно читалище „Йордан Йовков - 1870“.

Във всеки областен град има школа по програмиране. В повечето случаи те са създадени от бивши състезатели по информатика. В Русе и Плевен те наследници на бившите Центрове по ТНТМ. В София пък школите са изключително много, а там е и СПМГ.

Школата в НЧ „Йордан Йовков“, която доц. Василева ръководи, е единствена по рода си извън ПМГ „Иван Вазов“. Там може да се подготвя всеки ученик от 2 клас нагоре.  Работи се основно с малки деца, на които школата отваря вратата към програмирането. Там учениците се подготвят и за олимпиадата по информатика

Днес всички деца искат да се занимават с компютри, с информатика. Целта на школата е те да научат „а“ и „б“ в тази наука, да разберат какво е програмиране. Защото информатика се изучава само в математическите гимназии или в специализирани паралелки в средните училища, където се изучават компютърни системи, приложен софтуер. От две години в училищата се провежда обучение  по „Компютърно моделиране“, което всъщност е програмиране за най-малките.

„Децата трябва да знаят програмиране. Защото се оказва, че колкото по-малки са, когато започват да се занимават с това, толкова по-добре усвояват тези знания и умения, по-успешно се развиват“, споделя Светлана Василева.  Изучават програмиране на компютърния език С++, защото това е необходимо за състезания и олимпиади по информатика. Започваме с прости примери, с леки програми и постепенно повишаваме трудността.

В школата тя подготвя ученици и за олимпиадата по информатика. Решават типови задачи, така както и при подготовката за олимпиада по математика. Възпитаници на школата стигнаха до областния кръг на олимпиадата по информатика, която е за деца от 4 клас и по-големи. В школата вече се подготвят за следващата олимпиада по информатика, която обичайно се провежда в първата събота на януари.

 „Една задача по програмиране означава да решиш една задача по математика, но параметрично т.е. да съставиш алгоритъм за решаване на задачата. Защото съставяш алгоритъм за решаване на задачата, а не я решаваш. Така че участието в школата помага на децата и в часовете по математика. Защото ние всъщност решаваме задачи в думи. Само че не обичайните текстови задачи, а по-сложни – както като трудност, така и като обем. Дори състезателната информатика има много общо със състезателната математика. Ако децата се занимават със състезателна математика, много лесно се подготвят за състезателната информатика и обратно“, обяснява преподавателката.

Въпреки локдауна, работата на школата продължава. Сега заниманията са основно присъствено. Провеждат се веднъж седмично, в условията на пандемия те са основно индивидуални. Така родителите могат да са спокойни за безопасността и здравето на децата си, но по този начин има възможност преподавателят да работи индивидуално с децата, защото всяко от тях работи със своя скорост.

Записването на желаещи да направят в школата към НЧ „Йордан Йовков – 1870“  първите стъпки в програмирането продължава. Там  децата могат да впуснат в цяла нова вселена от знания и умения, да приемат предизвикателството, наречено информатика, което ще им разкрие огромни възможности за развитие занапред. 

c