Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

ВУМ иска да запази интереса на студентите към обучение в Добрич, намалял силно напоследък

Висшият университет по мениджмънт планира мерки, за да се запази интересът на български и чуждестранни студенти към обучение в Добрич, съобщи за Про Нюз Добрич ректорът на висшето училище със седалище във Варна доц. Д-р Тодор Радев.

По думите му в момента в Добрич има около 30 студенти, които са само чужденци – от Португалия, Франция и други европейски държави. Всички учат присъствено, и студенти и преподаватели са със зелен сертификат.

„Последните 5-6 години в Добрич се обучават основно чуждестранни студенти, тъй като програмите са дублирани във Варна и Добрич, а българските студенти предпочитат да учат във Варна. Последните две години чужденците намаляха силно, заради пандемията. Надяваме се догодина да имаме много повече, защото правим една сериозна промяна“, посочи доц. Радев.

От близо 10 години обучението във ВУМ е само на английски език. „В същото време процентът на владеещите английски на високо ниво не е толкова голям в страната, отделно обучението е скъпо и допълнително стеснява потенциалния набор на студенти. Затова решихме от догодина да направим в Добрич една първа година за студенти, които не са с перфектен английски. Ще бъде и за българи, и за чужденци. Те ще учат интензивно английски, след това ще се прехвърлят в програмите на ВУМ“, обясни ректорът.

Обучението по някои специалности ще остане в Добрич, така че идеята е да се спаси по някакъв начин интересът към града и той да се запази като студентски град.

„Аз съм подложен на критика от колегите ми с въпроси защо да провеждаме обучение в Добрич, като специалностите ги има и във Варна и бихме могли да спестим разходи. Но аз настоявам и ще продължавам да настоявам да има и в Добрич студенти. Базата е подготвена, даже ще я разширим с допълнителни аудитории в самата сграда, тъй като имаме още недовършени помещения“, каза доц. Радев.

Пандемията удари силно обучението във ВУМ. Миналата година 146 чуждестранни студенти са имали готови документи и повечето от тях са били с платени такси, но не са пристигнали в България. Учебното заведение е трябвало да им върне таксите. Тази година отново имало несигурност – червена зона, забрани от министерството.

„Тези студенти, които са в момента в Добрич са от Европа. Студенти от Азия, Африка, Латинска Америка, каквито преди сме имали, сега нямаме. Има редица пречки. Ако искаме в България да има студенти от цял свят, трябва да сме по-активни, защото например туристите идват и за тях се правят всякакви изключения. А ние имаме студенти, които са готови да дойдат, ваксинирани са и са готови дори са стоят под карантина, за да останат в страната да учат и да оставят парите си тук. Но засега няма решение, чиновниците прескачат този въпрос, сякаш това не е важно за България“, коментира Радев. 

c