Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Проект за здравословно хранене на деца от ОУ „Ст. Караджа“ в Добрич е отличен в национален конкурс

Проект за здравословно хранене на ОУ „Стефан Караджа“ в Добрич е сред отличените в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“. Конкурсът обхвана три възрастови групи - 1-4 клас, 5-7 клас и 8-12 клас, и включва две тематични области: „Ограничаване на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол“ и „Здравословно хранене и физическа активност“, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Общо 48 проекта от цялата страна са участвали в инициативата. Добричкото училище е представило два, в двете тематични групи. Проектът „На здравето кажи здравей, с нас спортувай и се смей“ на децата от 1 до 4 клас с ръководител г-жа Наталия Енчева е класиран сред четирите най-добри във възрастовата група, заедно с проекти от Плевен, Силистра и Габрово.

Децата от ОУ „Ст. Караджа“ са били ангажирани с различни дейности, сред тях анкета с родители и деца за това как се хранят у дома, кулинарно шоу, в което приготвили здравословни храни, парад на плодовете и зеленчуците в голямото междучасие. Проектът е започнал миналата година.

От министерството допълват, че в проектите са реализирани интерактивни дейности за ограничаване на рисковите за здравето фактори. Тези дейности включват спортни прояви като състезания, турнири по футбол, баскетбол и др.; туристически и еко походи; ролеви игри; дебати и дискусии; сътрудничество и работа в екип между поколенията с цел запазване на българските традиции; разработване на сайтове и електронни книги за здравословен начин на живот и хранене, почистване на замърсени райони в различни населени места в страната и др.

Във връзка с обявеното извънредно положение и въведените противоепидемични мерки за ограничаване на COVID-19 в страната тази година няма да се проведе официално награждаване. Отличените участници ще получат грамоти и предметни награди, изпратени до директорите на техните училища.

c