Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Заради високите ренти и инфлацията: Цената на нивите в област Добрич удари 3000 лева

Рекордно високи са цените на земеделската земя в момента в област Добрич, където по принцип са най-скъпите ниви в страната. Повишението според брокери е в рамките на 15-20% в сравнение с миналата година. Има реализирани единични сделки на цена около и над 3 000 лева за декар. В сайтовете за търговия със земя пък продавачи търсят по 3 500 – 3 700 лв./дка – подобни оферти има за ниви около Добрич, в Балчишко, в Ген. Тошево. Сделки обаче се сключват на по-ниски нива.

Експертите коментират, че скокът се дължи на два фактора – високите ренти през тази година и инфлацията.

„Едната причина за ръста в цените са високите ренти. Стопанската година беше силна, раздадоха се ренти по 100-110 лв./дка, а има кооперация в Балчик, която даде 175 лв./дка (б.р. кооперациите изплащат рента плюс дивидент). Основна причина според мен обаче е инфлацията, която кара хората да инвестират в земя свободните си средства. Това е едно сигурно вложение, което не губи стойността си и е достатъчно ликвидно, с почти нулева възможност за загуба. Всичко това повишава търсенето, но предлагане се ограничи в един момент заради слабата минала година, когато цената падна с около 200 лв. на декар и хората се въздържаха да продават. Но сега има засилено търсене през последните няколко месеца и ограниченото предлагане вдигна цените“, коментира Велимир Друмев от агенция „Сигма - Д“.

„Рентите тази година и инфлацията реално са основните двигатели, които рефлектираха върху цената на земята. Когато е добра стопанската година има добра цена, когато рентите са ниски - и цената пада. Хората се чудят в какво да си влагат средствата. В момента земята е единственото нещо което носи добра доходност всяка година. Такива цени в годините назад не е имало. Все пак зависи от размера на парцела, от местоположението, дали са в земеделска кооперация или при частен стопанин“, е мнението на Павлина Тодорова от агенция „Престиж“.

Ако миналата година средната цена на земеделската земя в Добруджа е била около 2 000 лева, сега е около 2 400 средно за областта. Картината е пъстра в различните общини, дори в рамките на една община. Там където земята е добра и рентите са високи, повишението на цените е по-голямо.

В  Балчик, където тази година се дадоха най-високите ренти, в момента се сключват сделки на цени 3 000 лева и отгоре. „Разбира се, не всяка нива струва 3 000 лева. Но аз знам за сделки на 3 200 лв. В община Каварна цената върви 2 400-2 500 лв., говорим за средни по големина имоти. В Ген. Тошево е същото, като там има и места с по-висока цена – в районите към Добрич и Балчик. В посока към границата са по-ниски. В Тервел се забелязва също повишение – там цената средно стигаше 2 000 лв., а в момента отива към 2 200-2 300 лв. Област Добрич е голяма и общините имат различни характеристики. Даже в рамките на една община има различни цени, както в Ген. Тошево“, казва Друмев.

„Дори в Тервел, където обичайно има по-малко сделки, има ръст нагоре, просто защото има търсене – както от страна на физически лица, от хора които купуват с цел получаване на рента, така и от страна на арендатори. Там къде има търсене, цената е висока“, допълва Тодорова.

По думите на Друмев в момента цената на земята е рекордно висока. През 90-те години, с първите продажби на парцели, цената е тръгнала от около 50 лв. на декар и оттогава постоянно расте. На 10 години обикновено се случва много лоша стопанска година, като миналата. Тогава е възможно да се получи спад на цената, но това е за много кратък период. „Както беше през есента и зимата на 2020 година – получи се спад с около 200 лева, но сега той се компенсира, че и се надскочи“, посочва експертът.

Неговото очакване е земята да поскъпне още, защото в момента продължава изплащането на рентите, а доплащания се правят и до пролетта. Търсене има, но предлагането е малко, защото част от хората се опасяват да не изпуснат високите ренти ако си продадат земята. Не е ясно обаче какво ще стане с рентите догодина. Не е ясно и каква ще бъде и политиката на новото правителство и какви промени ще настъпят в начина на изплащане на субсидиите на земеделците, казва брокерът.

c