Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

БГ декларацията за информирано съгласие преди Covid-19 ваксинация е незаконна

От днес - 19 ноември 2021 г., няма да се изисква писмено съгласие за поставяне на ваксина срещу COVID-19. Това обяви служебният здравен министър доц. Стойчо Кацаров.

„Извършихме проверка на нормативните основания защо в България се изисква такова съгласие и установихме, че не са налице нито правни, нито медицински основания за това. Това се правеше на базата на заповед на здравния министър от декември миналата година. Днес подписах заповед, с която отменям това изискване.”

Какво още:

„Досега системата за сертификати не позволяваше да се издават такива за повторно преболедувал. От днес това вече е факт. По предложение на проф. Кожухарова утвърдих дефиниция, която казва, че 90 дни след първоначалната регистрация на инфекция, ако има втора – това се счита за повторно заболяване и реинфекция. ”

Стойчо Кацаров съобщи също, че от идния вторник (23 ноември) започва да функционира открита телефонна линия, на която лекари от Медицинския университет в София ще отговарят на въпроси, свързани с медицинския аспект на ваксинацията.

През тази седмица се очаква за бъдат поръчани още 1 милион щадящи тестове за учениците. Според доц. Кацаров количеството е достатъчно за връщането в клас на по-голямата част от ученици. Предстоящи мерки са обсъждани с образователния министър Николай Денков, относно възможността Ковид филтър за учениците от гимназиална степен да бъде извършван с тестове за възрастни.

c