Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Първите медали за Добрич от Държавно първенство по естетическа гимнастика донесе СКЕГГ „Виктория”

Спортен клуб по естетическа групова гимнастика “Виктория” донесе първите медали – бронзови, за Добрич от Държавно първенство по естетическа групова гимнастика, съобщи за Про Нюз Добрич президентът и треньор Мариета Канаврова. На провелата се на 6-7 ноември в София надпревара клубът участва с два ансамбъла, които се класираха на трето и шесто място. Те се представиха в късата програма. С бронзови медали се завърна ансамбълът във възможно най-малката възрастова категория 6-8 г., а шести станаха грациите на възраст 8-10 години.

„По принцип в естетическата гимнастика на международно ниво възрастовите категории започват от 8-годишна възраст (първата възрастова група при децата е 8-10 г.) – обясни Канаврова. - Само за България, на национално ниво, Българската федерация по естетическа групова гимнастика /БФЕГГ/ допуска една още по-малка възрастова категория, която е 6-8 г.q с идеята децата да се насърчават от възможно най-ранна възраст. За СКЕГГ „Виктория” беше истинско предизвикателство да подготви деца в именно тази най-малка възрастова група”.

Освен класиранията на трето и шесто място, СКЕГГ „Виктория” беше награден от БФЕГГ и с плакет за нов клуб и първо участие на държавно първенство. Поздравени бяха за смелостта като нов клуб да участват в най-малката възрастова категория с деца, които тепърва прохождат в гимнастиката.

„За децата беше изключително предизвикателство да участват на държавно първенство, като се има предвид, че повечето от тях тренират гимнастика едва от няколко месеца. За половината това бе първа изява и първо участие на състезание от каквото и да е естество, камо ли директно в дълбоката вода и елитния спорт”, коментира треньорът.

Тя сподели, че е горда и от факта, че постигнатото е в резултат на тренировъчен процес, който е проведен при условия далеч не отговарящи на нуждите на естетическата гимнастика по отношение на размер на зала и гимнастически килим. „Децата са истински бойци, тъй като имаха общо 3 проведени тренировки на реален размер и килим”, разкри Канаврова. По думите й е много трудно да се състезават с останалите клубове, разполагащи с база и условия. Въпреки това са успели  да разположат и изиграят съчетанията си на реалния размер, което, по думите на президента на СКЕГГ „Виктория”, е успех и геройство.

Тя благодари на домакините и партньорите на клуба, в залите на които децата се подготвяха за състезанието, макар и без килим и достатъчна площ на зала. Това са Академия „Мирен Свят” и Арт-център „Палитра”. „Сърдечни благодарности за сътрудничеството, любовта и топлото отношение и на двата екипа”, сподели треньорът.

Канаврова отправя благодарности и към родителите за всеотдайното отношение и подкрепа на всяка крачка – като се започне от подготовката и тренировъчния процес до самото състезание, че и след него. Когато става дума за малки деца съдействието им е огромен, значим и осезаем фактор, така че с нескрито задоволство клубът ни се гордее с прекрасни родители, посочи президентът на клуба.

„Няма да крием, че съвсем не бяхме перфектни, но беше важно да се докоснем и потопим в истинската гимнастика и както се казва да си „сверим часовника”. Конкуренцията бе изключително голяма – става дума за клубове от цяла България с традиции, опит и рутина от години. За нас равносметката е, че тепърва ни чака много работа, за която сме заредени с нужните дух и мотивация. Приоритет остават най-малките възрастови групи, защото все пак гимнастички се правят като се започне от възможно най-ранна детска възраст”, каза в заключение Мариета Канаврова.

c