Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

По-дълъг е престоят на пациентите с СОVID-19 в МБАЛ-Балчик през четвъртата вълна

Около 12-14 са пациентите в Ковид-отделението в Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в Балчик през последните дни, съобщи за Про Нюз Добрич управителят на лечебното заведение д-р Пламен Димитров. Леглата в момента там са 15. По думите на лекаря през четвъртата вълна не се е стигало до недостиг на места за болни с COVID-19. Той припомни, че в болницата в Белия град се приемат пациенти с лека или средно тежка степен на заболяването със сатурация около 90, тежките случаи се насочват директно към МБАЛ в Добрич.

Д-р Димитров сподели, че при четвъртата вълна престоят на болните с коронавирусна инфекция е по-дълъг. Докато при предните три вълни те са били лекувани в продължение на 7-8 дни, сега се налага да са в лечебното заведение средно по 10 и повече дни. Много от пациентите са кислородно зависими, в продължение на 6-7 дни се налага да им се подава допълнително кислород. От друга страна при тази вълна е спаднала възрастта на болните – средно 45-50 години, има и по-млади хора. Според управителя на МБАЛ в Балчик се наблюдава рязко влошаване на лекуваните от коронавирусна инфекция, което налага много бързо да се транспортират до интензивни отделения.

Продължава проблемът с медицинските кадри, каза д-р Димитров. Той обясни, че Ковид-отделението не е планирано предварително с отделен екип и по тази причина се пренасочват медици от други отделения. По думите му лекарите, медицински сестри и санитарките се товарят много. Няма проблеми с медикаментите и личните предпазни средства.

Като цяло при тази вълна има страшно много положителни, които обаче го изкарват леко или въобще нямат симптоми, сподели наблюденията си управителят на МБАЛ-Балчик. Посочи, че в същото време с така наречените Ковид-зони в доболничната помощ има доста пациенти, които се лекуват амбулаторно. Това донякъде облекчава работата на двете отделения в областта – в Балчик и Добрич, посочи д-р Пламен Димитров.

c