Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Отлично представяне на грациите на „Алексия” от Добрич при дебюта им в елитния спорт

Отлично се представиха талантливите момичета на Спортен клуб по гимнастика „Алексия” от Добрич с президент и треньор Севдалина Мавродиева-Нейкова при първото си участие в състезание в елитния спорт. През уикенда те се представиха в 18-ото издание на Държавното първенство по естетическа гимнастика. В него взеха участие всички елитни ансамбли по естетическа гимнастика от цялата страна.

В първенството ансамблите се представиха в къса програма, предназначена за начинаещите, и дълга програма, която е за напредналите. За Про Нюз Добрич Мавродиева обясни, че дългата програма е с доста по-тежък правилник откъм времетраене и задължителни елементи. В нея са участвали 28 ансамбъла. „Това, с което аз много се гордея, е, че нашите деца, след година работа, прескочиха късата и взеха участие в дългата програма. Беше доста смело, но решихме да се потопим директно в дълбоките води”, сподели треньорът. В категория Жени СКГ „Алексия” е на четвърто място, в Девойки – също на четвърто, а в Деца – на шесто място. Клубът получи плакет от Федерацията по естетическа гимнастика. Той участва в Държавното първенство с 28 деца.

Мавродиева направи равносметка за отиващата си година за СКГ „Алексия”, който е регистриран през януари. Клубът спечели общо осем пъти първи места от летния и зимния Държавния шампионат по масов спорт - „Гимнастрада”, а сега е с добро класиране и в елитния спорт. След едноседмична почивка децата започват да се готвят за следващата година. „Те са с много хъс след това, което преживяха, чувстват се горди, че взеха участие в състезание от такъв ранг. Имаха честта да се състезават и да стъпят на един килим с националните отбори на България в Жени и в Девойки, което е един много голям опит за тях”, сподели Мавродиева. Самата тя е изкарала преди два месеца съдийските курсове и имаше възможността да съдийства на финалите.

Това, което ни натъжава, е, че за три от момичетата, чието представяне датира още от световните шампионати и са шампионки при деца и девойки, Държавното първенство по естетическа гимнастика беше последното им състезание, каза треньорът на „Алексия”. Това са Ивайла Стоянова, която е студентка, и абитуриентките Дана Лазарова и Кристела Добрева.  

c