Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Отпуснати са 1,3 милиона лева за строеж на нов водопровод за село Стожер

1 300 000 лева са отпуснати от правителството за изграждане на водопровод до добричкото село Стожер, което повече от една година е в положение на водна криза. Това съобщи кметът на Община Добричка Соня Георгиева.

Постановлението за отпускане на средствата е от 5 ноември и предстои да излезе в Държавен вестник. С парите ще се реализира на практика изготвеният през 2017 година технически проект на Общината за водоснабдяване на селото от магистралния водопровод Батово-Добрич.

Стожер и към момента изпитва огромни затруднения със снабдяването с вода. Селото е на режим – вода няма от 22.00 до 6.00 часа, а през деня налягането в по-високите части е толкова ниско, че хората не могат да използват перални, бойлери и други ел. уреди. През лятото жителите на Стожер протестираха, а за периода от 5 август до 8 септември т.г. в населеното място дори бе обявено бедствено положение.

Кметът Соня Георгиева припомни, че имаше три варианта за справяне със ситуацията. Едната от предложените алтернативи предвиждаше водоснабдяването на селото от съществуващи сондажи, изградени преди повече от 30 години в землището на Драганово, което е на около 5 км от Стожер. Според другия вариант захранването с вода на селото можеше да става чрез поставяне на помпа във водоема на Дебрене и водоснабдяване от 4 каптажа в Дебрене и Прилеп.

През октомври Общинският съвет на Община Добричка одобри именно варианта за снабдяване от магистралния водопровод като най-подходящ. Рисковите фактори при него били сведени до минимум, а наличието на инвестиционен проект давал възможност при осигурено финансиране реализацията му да отнеме най-малко време.

На 29 октомври Соня Георгиева е провела среща със служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова, на която е представила съществуващия проект и решението на ОбС. Припомняме, че на този проект на стойност 1 394 636 лева, изготвен преди 4 години, така и досега не бе дадена зелена светлина от Асоциацията по ВиК.

„След добрата новина за отпускането на средствата вече можем да предприемем конкретни стъпки“, изтъкна Георгиева. Необходимо е да се направи оглед на терена, през който ще мине новата тръба. Ще бъдат обезщетени собствениците на три имота – частна и държавна нива и държавна гора. Освен това проектът ще бъде даден на автора му за актуализация. След това проектът трябва да бъде одобрен от експертна комисия с представители на ВиК, РИОСВ, Басейнова дирекция и други институции, след което ще бъдат обявени обществени поръчки за изпълнител и строителен надзор.

По думите на Георгиева, ако всички процедури минат нормално, реалното строителство на водопровода може да започне през пролетта на 2022 година и до края й проблемът в село Стожер да бъде разрешен.

Ако сумата, отпусната от правителството не бъде достатъчна, проектът ще бъде дофинансиран от Общината.

c