Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

15 000 лева са осигурени по проект за Празника на градинаря в с. Одринци

Проект за провеждане на Празник на градинаря в добричкото село Одринци ще реализира местното Народно читалище „Възраждане – 1941 г.“, съобщи за Про Нюз Добрич секретарят му Елисавета Маринова. Проектът е на стойност 15 000 лева и е защитен чрез МИГ Добричка и Програмата за развитие на селските райони.

Село Одринци е известно със своето зеленчукопроизводство. От няколко години там се провежда празник на градинаря, но през август 2022 година фестивалът вече ще бъде подкрепен с европейски средства.

По проекта ще бъдат закупени щандове за изложителите. Ще се проведат конкурси за най-добре аранжиран щанд, най-едър плод и зеленчук, най-млад и най-възрастен градинар, най-красиво аранжирана кошница с плодове и зеленчуци и др. Ще се проведе и карвинг демонстрация. На победителите ще бъдат връчени награди, а посетителите ще бъдат забавлявани с артистично-музикална програма.

Предвижда се да бъдат обособени вегански и вегетариански щанд за ястия и готварска работилничка.

Проектът включва още конкурс за детски рисунки  за район Добруджа – областите Добрич и Силистра. Темите са „Натюрморт – плодове и зеленчуци“ и „Нашата градина“. Ще се проведе и семинар за биопроизводство и пермакултура.

За събитието ще бъде заснет филм, ще бъдат отпечатани рекламно издание, сборник с рецепти и календар на градинаря.

c