Водещи новини - дясно Здраве Общество Политика

Кацаров: Вярвам на числата – те не лъжат, ще има по-строги мерки в деня на вота

доц. Стойчо Кацаров – кадър / БНТ

В студиото на БНТ, днес, водещият Георги Любенов припомни на министър Стойчо Кацаров, какво той е заявил по време на свое гостуване на 25 септември 2021 г.:

цитат: Няма да допусна кръчмите да работят, а училищата да са затворени!

цитат: Няма да сме в окото на бурята за изборите на 14 ноември. Няма да има тежка пандемична ситуация в страната.

Според доц. Стойчо Кацаров и в двата случая, казаното от него преди по-малко от два месеца, всичко е точно и числата на заболяемост в страната го доказват.

През последните две седмици са поставени 250 000 първи дози ваксини срещу COVID-19. Според здравния министър това се дължи на промяна в разбирането на хората, за важността от ваксинацията, а не под въздействието на принуда.

Според доц. Кацаров въведените мерки работят, тъй като е видно, че намалява броят на новозаразените. От идващите от цялата страна сигнали до здравното министерство става ясно, че хората възприемат и спазват изискванията за “зелен сертификат”.

От понеделник (8 ноември) сме създали условия и правила учениците да се върнат в класните стаи, в безопасна среда. Той заяви, че разчита на професионализма на образователните власти.

Според министър Кацаров основната ни задача на здравното министерство е да предпази обществото от разрастване на епидемията.

По думите му е нормално да има хора, които се притесняват, но от другата страна са децата, за които трябва да се направи всичко, за да не учат от вкъщи. Опасенията, които се изразяват, са здравословни, защото ще позволят процесът да се изпълни по най-добрия начин, каза здравният министър.

Той изрази увереност, че образователните власти ще осигурят безопасна среда в училищата.

Подготвени сме, можем да го направим, допълни Кацаров и попита реторично коя е другата възможност да се ходи присъствено на училище.

Отчете, че при 15% от хоспитализираните с COVID-19 се стига до летален изход, затова не може да се говори за заразата като лек грип. Болниците са снабдени с кислород, с всички необходими лекарства, увери Кацаров.

През идната седмица, след обсъждане с представители на ЦИК, ще бъдат оповестени предвидените от МЗ промени в санитарно-хигиенните изисквания за предстоящия на 14 ноември предсрочен вот за парламент и за избор на държавен глава.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *