Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Чудни захарни букети майстори училищният психолог от Добрич Албена Петрова

Чудни захарни букети изработва с много любов, старание и прецизност Албена Петрова от Добрич. Освен че нестандартното й хоби й доставя огромно удоволствие, вече й е донесло и награди. Дамата е завършила Зъботехника, Социална педагогика и Психология. В момента работи като училищен психолог в Професионалната гимназия по туризъм „П. К. Яворов”.

За Про Нюз Добрич Албена разказа, че от дълги години се занимава с различни декорации – Коледни, Великденски, които подарява на приятели. Те са за дома – причудливи свещници, магнитчета, фенери. В гимназията по туризъм запалва и учиниците – те ги изработват с голямо желание и ги предлагат на различни благотворителни базари, с набраните средства от които купуват подаръци на децата от Детско отделение в болницата и Дома за стари хора.

Съвсем случайно през февруари тази година добричлийката попада на една снимка с коментар, че това са цветя, направени от захар, която много я впечатлява. Свързва се с госпожата, която я е публикувала и разбира, че тя организира курсове, които са два часа онлайн. Албена се записва и ги изкарва. „Стана ми много интересно. Това занимание е много скъпо – цените на материалите са високи и трудът е доста”, споделя тя. Влиза в няколко групи за захарни декорации, решава да опита и започва да се усъвършенства.

В една от групите за сладкари обявяват конкурс „Цветя за Цветница”, в който добричлийката решава да участва. Получава подкрепа от близките и колегите си. Изработва декорации и изпраща снимки. За нейно учудване печели първо място на журито и първо на публиката. Това й дава стимул още повече да се занимава с изработването на захарни цветя.

В последствие Албена разбира за Националното състезание за торти и захарно изкуство CAKE ART BULGARIA 2021, което се организира за първи път. „Много се двоумих, защото нивото там е много високо – споделя тя. – Участват хора, които от 30-40 години се занимават със сладкарство”. Все пак решава да участва, отново с подкрепата на приятели и близки. Налага й да се подготви много набързо, буквално за няколко дни. По това време е много влажно на вън, много вали, а това пречи на тази изработка. Дори заради метеорологичните условия се налага организаторите на състезанието на удължат срока за захарните цветя с една седмица. Албена изпраща снимки в категория Цветя. Резултатите се обявяват на стилна гала вечеря през август в Габрово, на която тя не може да присъства. От надпреварата добричлийката печели сребърен медал.

Тя споделя, че не изработва сама захарното тесто, а си го купува. Разказва: „За да се направи едно цвете се изработва всяко листче, едно по едно и след това се оформя. Тестото съхне доста бързо, така че трябва да имаш концепция какво ще правиш – как да бъде разположено всяко листче, тичинките”. Добричлийката разкрива, че до сега не се е вглеждала по този начин във всяко едно цвете или всяко едно листо. Сега обръща внимание на цветовете, как те се преливат, на жилките. Гледа цветята от снимки.

Изработването на едно цвете отнема много време, понякога не се получава, започваш отново, посочва училищният психолог. Обяснява, че за това е необходим понякога цял ден, дори и повече. И това е само за изработката на листчетата, а от там нататък трябва те едно по едно да се оцветят със специални сладкарски бои. После идва сглобяването, всяко едно листо се закрепва с много тънка телчица. „Става много бавно, но пък е доста увлекателно. Изобщо не усещам кога минава времето. Имало е случаи, когато погледна часовника – то е станало 5 часа сутринта”, разказва Албена.

Тя не прави декорации от захарни букети с търговска цел. По-скоро ги подарява на приятели. Обяснява, че на Запад са изключително скъпи и силно ценени. Благодарение на двама майстори-сладкари и на приятели, които са й гласували доверие, добричлийката е видяла две торти, които са декорирани с нейни цветя. Беше ми много приятно, допълни тя. Албена твори красивите захарни цветя у дома. Разказва: „Всичко в къщи е цветя. Подредени са в едната стая и никой не припарва до тях – много са крехки и чупливи. Благодаря на семейството ми, че ме подкрепя и търпи”.  

Училищният психолог споделя, че любимото цвете, което изработва, е алстромерия. По думите й то е с много цветове, листенцата са много интересни. „Харесва ми може би защото е първото, което се предизвиках да направя”, обяснява Албена. Не крие, че все още не е направила идеалната за нея роза, тази, която тя да хареса. Опитва, но има нещо, което не й се получава. Розите са предизвикателство все още за мен, допълва тя.

c