Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Млечната ферма на фамилия Рогови в Котленци разширява и модернизира дейността си

Информация за преценяване на необходимостта от ОВОС на инвестиционно предложение на Частен земеделски производител /ЧЗП/ Радослава Рогова от село Котленци е публикувано в сайта на Община Добричка. Предложението включва разширение на съществуващата производствена сграда, като целта е модулната мандра да се разшири и модернизира.

В резюме се посочва, че ЧЗП Радослава Рогова отглежда животни от 2008 година, като наследява фермата от баща си Станчо Рогов. Стопанството й е обособено в село Котленци. През стопанската 2020/ 2021 година в него се отглеждат общо 271 говеда: 156 млечни крави, 45 телета над 1 година за разплод, 70 телета и малачета до 1 година. За изхранването им ЧЗП обработва 2 544 декара с фуражни култури - царевица на зърно и за силаж, люцерна, пасища и мери.

Инвеститорът има намерение да се построи прилежаща сграда, която вдига капацитета от 1 000 л на 2 000 л дневно преработена суровина. Ще се подобри качеството и ще се увеличат видове продукти. Ще се произвеждат сирене, кашкавал, кисело мляко, краве масло, плодово мляко, кашкавалено роле, сирене с маслини и други.

С реализацията на инвестиционното намерение  кравефермата ще започне да преработва по-голяма част от добитата си суровина, очакванията от това са за по-добрата й издръжка. Новата сграда има одобрен проект по програма за обновяване на производствените машини. Предвижда се помещенията да се оборудват с техника на най-високо ниво.

c