Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Света на изобразителното изкуство разкрива пред бъдещи художници СУ „Св. Кл. Охридски” в Добрич

Празнуваме Деня на българския художник, за съжаление, виртуално. Това сподели за Про Нюз Добрич преподавателят по Изобразително изкуство в Училището по изкуства СУ „Свети Климент Охридски” в Добрич Мария Попова. Тя посочи, че и в сегашната ситуация, когато децата се обучават от разстояние, те са много активни и с тях се работи изключително добре – с материали и видеа, които се поместват, с непрекъснати разговори. „Така че сме във връзка с нашите художници и ще отбележим празника”, посочи учителят.

Обучението по Изобразително изкуство в учебното заведение започва още в първи клас. От първи до седми клас децата се обучават в изящно и приложно изкуство като избираеми часове. След това подготовката е профилирана, като тази година ще бъде изпратен последният випуск. На част от завършващите дванадесетокласници им предстои предизвикателство – да се явят на Държавен зрелостен изпит по Изобразително изкуство. От 8 до 12 клас в СУ „Свети Климент Охридски” обучението вече е по професия „Графичен дизайнер”, която се радва на голям интерес от страна на обществеността. Мария Попова обясни, че плавно през годините се увеличават часовете по Изобразително изкуство. В първи клас обучението започва със запознаването с основни изобразителни техники. „Така, както музикантът трябва да държи ръчичката на детето към пианото или друг инструмент, така и ние трябва да научим най-малките как да боравят с нашите инструменти – четките, пастелите, флумастрите”, обясни преподавателят. След това се надгражда – учениците се запознават с качествата на акварелна, темперна боя, смесени техники, работа с хартия – изработване на апликации, колежи. В по-горните класове в часовете по приложно изкуство се въвежда работа с пластични, с текстилни материали. От 8 клас, според учебния план, в училището вече се изучават живопис, графични техники, графичен дизайн, история на изкуството, композиции.

Многобройни са изявите на художниците на СУ „Свети Климент Охридски” в Добрич. Постоянно се експонират тематични изложби, както и такива, свързани с различни празници. По традиция всеки месец в изложбените пространства на училището се представя по един випуск. Винаги се подреждат изложби по повод патронния празник, който предстои съвсем скоро. Възпитаниците на Училището по изкуства участват в национални и международни конкурси, от които печелят много награди. „Стараем се конкурсите да са разнообразни, особено наблягаме на тези, които са включени в Националния културен календар. Учениците участват в тях с голям интерес, дори и когато са в ситуация като тази – да се обучават от разстояние”, посочи Мария Попова. Малките художници се включват в различни проекти съвместно с Художествената галерия, Младежкия център, Регионалния исторически музей и други културни институции и организации. Наскоро ученици са участвали в естетическото оформяне на някои кътове в Градския парк „Свети Георги”.

„Ние даваме на учениците много богата обща култура – сподели преподавателят. – Култура в областта на изкуствата. Дори и да не изберат да се реализират в тази област тези деца имат един повишен интерес и задълбочени познания в областта на изкуствата”. По думите на Попова голяма част от тях след завършване на СУ „Свети Климент Охридски” избират да продължат образованието си в специалности като графичен дизайн и реклама, визуални изкуства, фотография, педагогика на обучението по пластични изкуства и други.

Какво най-много обичат да рисуват днешните деца питаме Мария Попова. „Днешните деца са в една различна ситуация, особено в последните две години – сподели тя. – Обичат да рисуват неща, свързани с това, което гледат. Справят се много добре и с учебен етюд стига да бъде добре поднесен и обяснен. С колегите се стремим да им дадем и от класическата подготовка, и да правят по-свободни неща. Децата обичат да рисуват по-красиви светове, създания, които могат да опишат с въображение, фентъзи, свързани с компютърни игри”.

Мария Попова е преподавател в Училището по изкуства вече повече от 20 години, в момента ориентацията й е към гимназиален етап – от 8 до 12 клас. Води часовете по много теоретични предмети – История на изкуството, Теория на изкуството и други.

c