Водещи новини - дясно Здраве

ИПИ: В Добрич достъпът до лекари е затруднен

Достъпът до лекари-специалисти в Плевен остава най-лесен, заради Медицинския университет в града. На второ място се нарежда столицата с големия си брой специализирани лечебни заведения. Сходен е достъпът до лекари-специалисти в Пловдив и Варна, а София-област също се нарежда в челната петица. Това показва анализ на Института за пазарна икономика. 

Има и три области на опашката, които са Кърджали, Ямбол и Добрич“, каза за БНР Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

По думите му във всички области има проблеми с достъпът до общопрактикуващи лекари.

„Навсякъде виждаме влошаване – няма област, която през 2020 година да се е справила по-добре с достъпът до общопрактикуващи лекар в сравнение с предишната година“, допълни Николов.

Той посочи, че в Плевен един общопрактикуващ лекар отговаря за 1400-1450 души, а в Кърджали личен лекар трябва да обслужва 3000 пациенти.

“Доста ясно личи, че икономически по-слабите области – Търговище, Разград, Силистра са на опашката по достъп до лекари. Част от обяснението за това може бъде и начинът, по който се планира достъпът до общопрактикуваща помощ. Като цяло тенденцията е негативна, но това не е от вчера или от онзи ден. Промяната се случва от десетилетия. Налага се на общопрактикуващите лекари да записват все повече и повече пациенти, защото броят им намалява спрямо населението, което би следвало да обслужва“.

Екипът на Института за пазарна икономика разработи индекс, който оценява достъпа до лекари-специалисти в различните области на страната. Индексът се основава на данните за териториалното разпределение на 17 групи лекари-специалисти към края на 2020 г., съотнесени като брой лекари от конкретната специалност на човек от населението.

Шест клиники от структурата на Военномедицинска академия (ВМА) временно ще бъдат трансформирани в звена за работа с пациенти с коронавирусна инфекция.

Новите Covid-зони са разкрити на територията на Клиника по пневмология и физиотерапия, Ендокринология и болести на обмяната, Втора клиника по коремна хирургия, Клиника по психиатрия, Клиника по гръдна хирургия, Обща и онкологична гинекология.

Източник: БНР

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *