Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Шефът на Пожарната в Добрич Дарин Димитров е сред наградените за акцията по спасяването на „Вера Су“

На специална церемония днес във Варна бяха наградени участвалите в спасителната акция на заседналия край Камен бряг кораб "Вера Су", предаде БНТ.  Те получиха признанието си от директора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. Сред наградените е и директорът РД „ПБЗН“ Добрич комисар Дарин Димитров.

„Гордея се с вас! Господ да ви пази и да се здрави“, каза комисар Николов на церемонията. Той посочи, че по този начин престижът на професията продължава да се утвърждава в обществото.

Операцията по спасяването на заседналия край Яйлата товарен кораб „Вера Су“ и провлачването му до пристанище Варна приключи във вторник. Спасителните действия станаха възможни след изваждането на последното количество азотен тор.

Сложната операция по изтеглянето на кораба "Вера Су" от плитчините край Камен бряг се подготвяше няколко дни. Преди плавателният съд да бъде освободен от скалите водолази направиха пореден оглед на корпуса и допълнително го укрепиха. Разтоварени бяха последните 700 кубически метра втечнен азотен тор, източена беше и водата от машинното отделение. Акцията продължи 10 часа. Съдбата на кораба оттук нататък зависи от волята на собственика му.

Източник и снимка: БНТ

c