Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Защо д-р Ефраимов от Добрич предпочита да спре да работи, но да не се ваксинира

В момента народът е подложен на тотален терор, изнудване и извиване на ръцете с тези „зелени сертификати“. За мен това, което сега се случва, е насилствена ваксинация, заявява д-р Хасан Ефраимов. Акушер-гинекологът от Добрич обяви, преди ден, че прекратява приема на пациенти, тъй като няма зелен сертификат и за да не наруша законите на демократична България. Единствено пред Про Нюз Добрич медикът сподели причините, за да вземе това решение. За това как реагират пациентите и колегите му. С какво ще се препитава след това

Д-р Ефраимов, решението Ви да прекратите дейността си като лекар заради това, че нямате „зелен сертификат“, предизвика много емоции и коментари. То подлежи ли на ревизия?

Заповедта на министъра на здравеопазването засега е само за болничната помощ. Но понеже бях обвинен многократно, че съм заплаха за пациентите заради това, че не съм ваксиниран, в момента приемам само пациенти, на които, след като кажа по телефона, че не съм ваксиниран, все пак пожелаят да ги прегледам. В момента, в който министърът промени заповедта си и ваксинирането стане задължително и за доболничната помощ, просто ще спра да работя.

Какъв е Вашият мотив да откажете да се ваксинирате?

Ваксината е избор. Всеки сам решава дали да бъде ваксиниран или не. Другата причина е, че тя е експериментална. След като през 2024 г. тя влезе в имунизационния календар на Република България, веднага ще си я поставя. Аз не съм антиваксър. Имам всички ваксини от имунизационния календар. Просто не искам да участвам в експеримент.

И още една причина - не е нормално да се оказва такъв натиск върху населението. Това не е нормално. Като лекар познавам коронавирусите и след като започна епидемията четох доста обстойно научна литература. Имунитетът при коронавирусите е изяснен още през 70-те – 80-те години на миналия век. При различните коронавируси той трае между 3.5 и 4 месеца. Просто целта на тази ваксинация е да ни налагат бустерна доза през 6 месеца и да си продават флаконите.

Лекар от Добрич прекратява практиката си заради изискването за „зелен сертификат“

До какво ще доведе това?

Вероятно се прави за пари. Аз съм разбрал, че винаги, когато се проследят парите, се стига до истината. Познавам много добре фармамафията. Работя като лекар от много години и зная за какво иде реч.

Т.е. превръщане на ваксинирането в зависимост…

Искат да го направят абонамент. Едни 6-7 милиарда души с абонамент един или два пъти в годината, тук вече става въпрос за много пари. И заповедите идват от много високо място, което не подлежи на коментар.

Как Вашите пациенти приемат решението Ви?

Вчера телефонът ми прегря. Звъняха ми стотици хора от цяла България, писаха ми в Месинджър, на съобщения. Включително вече имам и доста предложения за работа.  С пациентите съм се разбрал, че тези, които ми звъннат по телефона и им кажа, че не съм ваксиниран, в определен час ги приемам. И чакам следващата заповед на министъра.

В сферата на медицината или в друга?

Знаете, че аз работя и в сферата на литературата. Имам предложения и в тази насока - да редактирам статии, списания, както и съвсем друга.

Значи без работа няма да останете…

Не, няма да остана без работа. 

Кое е най-атрактивното предложение, което получихте?

От политически лидер, който искаше да редактирам текстовете му. То е не само най-атрактивното, но и с най-добро заплащане.

Как реагират – с разбиране, негодувание или подкрепа?

Досега нито един не ми е звъннал, за да изкаже някакво негодувание. Обадиха ми се много непознати хора от цяла България, за да изкажат своите поздравления.

А колегите Ви лекари как реагират?

Аз от доста време не се срещам с колеги. Никой от колегите не ми е звънял.

И все пак, какво съветвате Вашите пациенти?

По отношение на ваксината срещу ковид аз не съветвам никого. Това е избор, който всеки сам трябва да направи. Многократно са ме питали и не съм давал мнение. Нито „за“, нито „против“. Единствено обявявам моето решение и то е, че няма да се поддам на натиска.

Ако мога да обобщя това, което казвате, че Вашето решение не е демонстрация, не е бойкот, а просто искате да защитите конституционното си право на свобода на избор.

Точно така. Не се опитвам да влияя на никого, всеки сам решава. При мен е свързано и със здравословни проблеми. Не крия, че от една противогрипна ваксина през 2000 година, едва не умрях. Получих енцефалит като усложнение и три месеца бях на легло в болницата в Добрич, а след това още 3 месеца у дома. Дълго време усещах изтръпване на крайниците. Освен това имам наследствена тромбофилия, което е повишена съсирваемост на кръвта. Т.е. за мен е личен избор, че няма да си поставя експериментална ваксина, която не е преминала всички клинични изпитания. Защото при регистрация на една ваксина нормалният период на изпитанията е 10-12 години, тъй като освен ранни усложнения, има и късни такива, които още не са изследвани. 

Мой личен избор е и не се меся на никого при вземането на решение, дори и на близките си съм казал, че няма да се меся, всеки сам решава какво да направи с тялото си.

А семейството Ви ваксинирано ли е?

Не, нямаме нито един ваксиниран в семейството. Зет ми и съпругата ми работят в болница. В момента влизат с тест. Зет ми работи в две болници – в Добрич и Варна. Най-вероятно, ако го задължат да се ваксинира и той ще напусне, защото е с хипералергии и за него е изключително опасно.

Пишете ли в момента нова книга?

В момента пиша 4-5 книги, имам започнати няколко романа, които са стигнали до стотната страница. Имам нови разкази, колкото за една книга. Просто трябва да седна да ги събера, да ги окомплектовам и да ги дам за печат. Отдавна съм обещал на моите читатели да издам една сборна книга с най-добрите ми разкази. Тя ще е озаглавена „Джанки в Манхатън“ и в нея ще събера 50-60 от моите най-добри разкази от „Дервишки караконджул“, „Събирачът на болка“, „Шейтаните от тавана на гара Хитрино“ и от „Мълчана вода“. Най-вероятно сега, когато съм по-свободен, ще работя повече върху това. Надявам се, че за 10-20 дни ще мога за окомплектовам книгата и да я пусна преди Коледа и Нова година. Що се отнася до романите, за тях трябва да имам специална нагласа. Дори ще се радвам в момента, в който остана без работа.

Ваксините намират ли място в разказите Ви?

Почти всяка вечер пускам по някоя шегичка по адрес на ваксините, срещу начините и методите, по които искат да ги използват. Има много разкази за баба Гица, в които става дума за ваксини. Включително и пренасянето им в камиони за кренвирши. Напоследък почти всеки ден пиша нещо за коронавируса, което е малко рисковано, защото знаете, че публикувам писанията си във Фейсбук, а те в момента имат страхотна цензура. Но някак си успявам да оцелея. От време навреме ме блокират. Това, което пиша е художествена литература, не работя с лъжливи новини. Явно най-накрая цензорите на Фейсбук разбраха, че става въпрос за художествена литература и напоследък ме оставиха на мира, въпреки острите ми писания.

В заключение, как ще обобщите ситуацията в момента?

Това, което най-много ме дразни от цялата ситуация, са лекари, които са излезли и говорят в национален ефир. Говорят само за смърт, за интубиране, всяват паника. За мен това е подсъдно според законите на България. Винаги съм казвал, че лекарят е този, който трябва да дава надежда на пациентите, а напоследък от някого да сте чули нещо обнадеждаващо? Не стига това, но и намериха математик, който с формулите да изчислява кога ще умрем. Това не са нормални неща и много ме дразнят. В момента народът е подложен на тотален терор, изнудване и извиване на ръцете с тези „зелени сертификати“. За мен това, което сега се случва, е насилствена ваксинация. Много хора имат кредити да изплащат, няма как да си позволят да напуснат работа.

c