Общество

Жадни за знания: Ученици задаваха въпроси на председателя на Окръжен съд – Добрич

Четвъртокласници от СУ„П. Р. Славейков“ бяха на посещение в Окръжния съд в Добрич

Гости на правосъдното ведомство са били ученици от 4 “а” клас в СУ„П. Р. Славейков“. Младите славековци са имали среща с председателя на институцията съдия Галатея Ханджиева, информираха от пресслужбата на Окръжен съд.

Водени от класната си – Светлана Колева, учениците са имали възможност да разгледат съдебна зала, както и да получат начални знания за съдебната власт.

“Съдия Ханджиева обясни на малките посетители какво прави съдът, каква е ролята на участниците в съдебното дело – съдия, прокурор, защитник, подсъдим, ищец, ответник, свидетели, вещи лица и др., какви правила трябва да се спазват в съдебната зала. На учениците бе разяснено каква е разликата между наказателно и гражданско дело и в какви случаи може да се наложи пред съда да бъдат изслушвани деца. Пояснено бе, че в зависимост от възрастта, децата могат да бъдат разпитани в специално помещение за щадящо изслушване, наречено синя стая.”

В разговор с децата, съдия Ханджиева е отговорила и на многобройни техни въпроси, между които – може ли пред съда да застане повече от един подсъдим, има ли опасност да бъде осъден невинен човек, има ли деца, извършили престъпление, как съдът преценява дали подсъдимият лъже. В края на срещата най-активните участници са се включили в симулация на съдебен процес.

От ОС-Добрич уточняват, че посещението в Окръжния  съд се организира в рамките на проект „Децата – активни граждани на Сдружение „Училищно настоятелство СУ „П.Р.Славейков“, изпълняван по Програмата за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност от бюджета на Община Добрич за 2021 година.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *