Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

На 81 години почина художникът Михалис Гарудис, творил и в Добрич

На 81-годишна възраст е починал художникът Михалис Гарудис. Той е бил приет в болница в Гърция с Covid-19.

Михалис Гарудис е роден на 20 януари 1940 г. в с. Булгаркьой в Гърция. Семейството му емигрира в България заради Гръцката гражданска война. Гарудис завършва в София Висшето художествено училище, специалност „Живопис" при проф. Илия Петров. В България преминава голяма част от творческата му кариера. От 1986 г. Гарудис е живял и работил в Солун.

Излага свои творби във Виена, Люксембург, Кан, Мексико, Мадрид, Париж и Ню Йорк. Частни колекционери от Италия, Япония, Франция, Гърция и България притежават негови картини.

Няколко картини на Гарудис, рисувани през 80-те години, са притежание на Художествената галерия в Добрич и са включвани в експозиции по повод годишнини на твореца. Той е работил по това време в града и е автор на стенописи, които за съжаление не са запазени.

В интервю за Про Нюз Добрич служебният министър на културата проф. Велислав Минеков сподели, че причината Гарудис да работи в Добрич е бил неговият баща - скулпторът Величко Минеков.

"Носталгията ми е по България. Идвам тук и обикалям уличките, връщам се назад в годините. Като дете не съм усещал носталгия по родината си, тъй като не съм я познавал. След това покрай древната култура на страната се опитвах да се чувствам горд като грък, независимо че не бях виждал родината си 36 години. Върнах се късно - на 48 години. Сега се чувствам еднакво добре и на двете места, но тук са най-добрите ми приятели.“ /Интервю в сп.“Тема“/

 Снимка: Труд

c