Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Държавата отпусна 3 милиона лева за операцията около кораба „Вера Су”

С постановление от 8 октомври, публикувано в "Държавен вестник" днес, държавата одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на транспорта. С него се одобрява отпускането на 3 млн. лв. за финансиране на операция за “снемане от засядане на кораб, намиращ се в териториалното море на Република България”.

На изпълнителния директор на ИА „Морска администрация“ се възлага да предприеме необходимите мерки, включително за подписване на договор за снемане от засядане на кораб, намиращ се в териториалното море на Република България, по правилата на BIMCO Wreckhire Agreement и при съобразяване на добрата морска практика.

Преди дни от Министерството на транспорта информираха, че застрахователите на кораба на заседналия край Камен бряг товарен кораб „Вера Су” поемат ангажимент да възстановят както вече направените, както и бъдещите разходи на българската страна.

„Вера Су” заседна в плитчините край Камен бряг на 20 септември с около 3000 тона азотен тор на борда. Кризисната ситуация доведе до уволнението на шефа на „Морска администрация“ Живко Петров, постът му зае кап. Венцислав Иванов.

Злополучният турски кораб все още е заседнал, капитанът и неговият помощник са арестувани, а екипажът е настанен в каварненски хотел.

Няма разлив, нито опасност да се разцепи, увериха от МА. Планът е той да бъде разтоварен, да бъде укрепена пробойната в корпуса и плавателният съд да бъде изведен.

Източник: 24chasa.bg

c