Здраве Общество

Кацаров: Навсякъде да се влиза само със “зелен сертификат” – в тази посока се мисли

Съвсем скоро вече и в България, както е в редица други държави-членки на ЕС, ще е необходимо гражданите да имат поставена ваксина, доказано скорошно преболедуване или скорошен отрицателен Ковид тест, за да влизат в обекти от типа на заведенията. Именно в тази посока се мисли, заяви пред bTV здравния министър доц. Стойчо Кацаров.

По думите на министъра и в служебния кабинет “Янев 2”, по този начин няма да се ограничава изкуствено капацитета, с който заведенията да могат да работят.

Стойчо Кацаров – кадър/bTV

„Към днешна дата няма да има промяна в действащите мерки, но посоката, в която се върви, е нашите мерки да станат като тези, които виждаме в голяма част от европейските страни. По-скоро не ограничения от типа 50% или 30% от капацитета, а по-скоро пълен капацитет, но със „зелен сертификат“ за преболедуване, ваксинация или тест. По този начин ще се изравнят нашите мерки с мерките, които се прилагат в Гърция, Франция, Германия, Италия и други европейски страни.“

„Имаме план, в него сме записали при какви нива на заболеваемост и заетост на болничните легла какви мерки се прилагат. Експертите обсъждат непрекъснато, дори и в момента, когато преценят, че е необходими да се променят действащите мерки – главният държавен здравен инспектор прави предложение с доклад до мен, аз издавам съответната заповед,”

Заведенията ще работят на 100% и без ограничения в часа, но при тези условия

В отговор на въпроса дали от министерството предвиждат и други стимули като играта с награди смарт часовници, които да накарат хората да се ваксинират, Кацаров заяви:

„Търсим всякакви възможности и варианти в хода на тази комуникационна кампания, за да се убедят хората, че има полза, че не се ваксинират за мен или за правителството, а заради своите баби и дядовци. Посланието ни е „Направете го за себе си!”

Follow Me:

Related Posts

  1. пешо says:

    Това е ваксинационен идиотизъм на база чуждопоклонничество и най вероятно има много причини в зелен цвят за да е така. Никога няма да се ваксинирам!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *