Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Спешна евакуация с въжета на екипажа на Vera Su, настаняват ги в Каварна

Уговорено е членовете на екипажа на заседналия от седмици в скалите край Яйлата товарен кораб да бъдат настанени в Каварна. Това съобщиха от Областна администрация - Добрич.

Заради влошените метеорологични условия и логистични проблеми, на този етап операцията по разтоварване на кораба "Вера Су" е отложена. През следващите дни се очаква допълнително влошаване на времето в региона и усилване на вълнението на морето, което и в момента е около четири бала. С цел недопускане на опасност за здравето и живота на членовете на екипажа, контактуващите от българска страна са договорили морящите да бъдат настанени в общински хотел на територията на град Каварна.

Целият екипаж с капитана ще бъдат изведени на суша. Желанието е заявено от капитана на кораба. За всички е осигурено настаняване и изхранване в Каварна. Предстои моряците да бъдат разпитани.

Припомняме, че на палубата на кораба се намират девет души - 6 са от турски произход, а трима - от азербайджански.

Във Варна са вече и представителите на нидерландската фирма, която ще осъществи операцията по изтегляне на кораба. Днес те ще представят в Морската администрация плана, по който ще се осъществи тя. Очаква се от салвидж компанията да извършат обстоен оглед на мястото на инцидента.

Тирът, който превозва трите баржи, които трябваше да бъдат използвани за претоварване на кораба, от Италия, в момента изчаква 8-километрова опашка на българо-румънската граница. Това съобщиха от главна дирекция „Аварийна безопасност” към Изпълнителна агенция „Морска администрация”. По тази причина се очаква баржите да пристигнат във Варна с голямо закъснение.

c