Водещи новини - дясно Здраве Общество

Нови 362 изолирани проби с Covid19 (Делта) у нас и 10 изгубили битката с вируса

Чрез целогеномно секвениране от ново поколение успешно са били анализирани 362 клинични проби със SARS-CoV-2. При всички тях, установеният вирусен вариант е Делта, който според СЗО е причислен към вариантите с повишено значение за общественото здраве.

От Националния център по заразни и паразитни болести припомнят, че от август 2021 г. Делта вариантът е разделен на класически (B.1.617.2) и подварианти означени с AY и пореден номер. Според системата за означения на PANGO Lineage, към 01 октомври подвариантите са 38, съответно от AY.1 до AY.38.

Класификацията на подвариантите на Делта се използва за епидемиологично наблюдение на пандемията и за сега няма данни подвариантите да имат връзка с биологичните характеристики на вируса, като: трансмисивност, клинично протичане или неутрализация от антитела.

Клиничните проби са взети от пациенти с COVID-19 в периода 18.08-16.09.2021 г. и са изпратени от 51 различни лечебни заведения от 21 области на страната.

Таблица с разпространение на вариантите на SARS-CoV-2 в различни области на страната ↓

https://www.ncipd.org/images/UserFiles/File/Epidemiologia/SequencingTable03102021.jpg
*Справката за състоянието на пациентите е към 23.09.2021 г. Провежда се допълнително епидемиологично проучване / таблица – НЦЗПБ

Припомняме, че данни отпреди седмица отчетоха и две положителни проби с (B.1.617.2) и на лица от област Добрич. Десет са новорегистрираните с коронавирусна инфекция през изминалото денонощие от област Добрич. Само едно лице е ваксинирано за деня – с еднократната ваксина на Janssen. Със завършена ковид имунизация до момента в областта вече са 28 806 души.

4 ОКТОМВРИ: COVID-19: Едва един ваксиниран и нови 10 позитивни за деня в област Добрич

Съгласно класификация на СЗО, Алфа (B.1.1.7), Бета (B.1.351), Гама (P1) и Делта (B.1.617.2) вариантите на SARS-CoV-2 са причислени към вирусните варианти с повишено значение за общественото здраве.

НЦЗПБ продължава да наблюдава разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент за търсене на варианти с ускорено разпространение, променена вирулентност и имуногенност, които са с повишено значение за общественото здраве.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *