Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Закъсалият кораб край Яйлата вече потъва, екипажът все още отказва евакуация

"Състоянието на закъсалият край Яйлата кораб Vera Su  е критично и корабът потъва. Наш приоритет е запазването на човешкия живот. Затова е изградено съоръжение, за да може екипажът да се евакуира". Това съобщи министърът на транспорта Христо Алексиев. Той е на място, заедно с министъра на околната среда и водите Асен Личев и заместник-министрите на отбраната Пламен Йорданов и на вътрешните работи Таня Петрова.

Подчерта, че проблем е и това, че не може да се вкара тежка техника, защото "Яйлата" е защитена зона.

"Имаме становище от европейската агенция за морска безопасност, че това не е опасен товар. Едва ли не едно задържане на кораба на първия ден на инцидента със сигурност ще се възприеме като враждебен акт и груба намеса в търговските отношения.  При положение, че не е опасен товар, действия от държавата, без да се даде време на корабособственика да реагира, е грубо нарушение", обясни Алексиев.

Той съобщи, че екипажът все още не дава съгласие да бъде евакуиран. Опасяват се, че ако напуснат кораба, той ще стане ничий.

Трябва да се придържаме към европейското право, заяви министър Алексиев.

Министърът на околната среда и водите Личев съобщи, че веднага започва учестено вземане на проби. "Ще направим площен мониторинг в радиус 1 километър около кораба, за да имаме отправна база при каквато и да е спасителна операция".

Вицеадмирал Румен Николов, началник на Главна дирекция „Аварийно-спасителна дейност” на Изпълнителна агенция „Морска администрация”, съобщи, че товарът, който се намира в кораба, е сух. Бяха отворени танковете и няма драстично наводняване или запълване на трюма.

Хеликоптер на ВМС е в тридесетминутна готовност да направи евакуация на моряците от заседналия край Камен бряг кораб, ако това се наложи.

Стопкадър: maritime.bg

c