Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Митрополит Йоан освети храм "Св. Николай" в каварненското село Свети Никола

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан освети храма в каварненското село Свети Никола, посветен на покровителя на селото – свети Николай Мирликийски Чудотворец.

Храмът в крайморското село е издигнат на мястото на съборената през 1998 г. църква. С освещаването му жителите на селото имат нов молитвен дом, в който могат да се извършват светите Тайнства. Сред множеството присъстващи на празничното събитие бе и Петър Георгиев – кметски наместник на село Свети Никола.

Митрополит Йоан се обърна към присъстващите в храма, казвайки: „С чувство на радост ви приветстваме в завършека на първата света Литургия по повод освещението на храма "Свети Николай"... Доста години този храм се гради, различни хора са помогнали и са участвали в този градеж. Започнат е преди нас. Спомняме си, че когато дойдохме за пръв път тук, това беше един храм, издигнат до груб строеж“.

Владиката отбеляза, че градежът е бил извършен с много труд и усилия. Той благодари на всички спомоществователи и дарители, взели участие в това народно дело, всеки според силите си.

В знак на особено внимание и молитвена благодарност митрополит Йоан награди с почетния знак на Варненска и Великопреславска епархия  Тодор Великов и връчи благодарствена грамота на Петър Петров за доброто им отношение и съдействие в изграждането на храма.

Източник: Варненска и Великопреславска митрополия

c