Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

От 140 до 190 лева струва тон дърва за огрев в Добрич, прогнозират скок на цените

„За съжаление, сега е сезонът, в който се купуват най-много дърва за огрев. Казвам за съжаление, защото много хора не си ги купуват на време, това е най-добре да се направи на пролет”. Това сподели за Про Нюз Добрич Михаил Йорданов, управител на фирма ЕТ „Йорданов”, която от над 20 години се занимава с търговия с материали за отопление.

По думите му много от хората си купуват дървата в последния момент. Посочи, че първо те сега са сурови, второ – цената им е по-висока. От друга страна той, а и колегите му, се затруднявали да извършат тази услуга на клиентите понеже има много голям наплив. „Няма как да стане – за кратко време да се обслужат всички, които искат да си закупят дървесина”, посочи Йорданов.

Според него основното средство за отопление, поне за нашия район,  си остават дървата за огрев. По думите му всичко останало е два-три пъти по-малко използваемо гориво. Причината дървата да продължават да се предпочитат била не само в по-ниската им цена.  В селата, където няма достъп до газ, това си е най-добрата алтернатива, посочи търговецът. Обясни: „Не можете да накарате един човек на село да си сложи климатик. Ако има авария ще остане три дни без ток”. По думите му страшно много дървесина се използва и в Добрич.

В момента цените на дървата за огрев в Добрич са много различни, каза Михаил Йорданов. По думите му могат да се намерят за 140, 150, до 190 лева, всеки продавал на каквато цена прецени. Лично неговата фирма предлага дървата за 170 лева за тон. По думите на търговеца цените се покачват в сравнение с предни години. Една от причините била, че няма достатъчно хора да ги работят поради ниските цени от предходни години. Друга причина била, че има заводи, които изкупуват за производствата си страшно много дървесина.

„На 100 процента. Не на 90”. Така управителят на ЕТ „Йорданов” отговори на въпроса предвижда ли поскъпване на дървата за огрев през следващите месеци. Освен голямото потребление от заводите като причина той посочи, че на всичко в момента цените се вдигат – и на консумативи, които са свързани с дърводобива, дори и на заплатите в тази сфера.

В Добричка област не се добива достатъчно дървесина за потреблението, което има, сподели Михаил Йорданов.  Дърва за огрев се возят от Силистренска, Търговищка, Бургарска области и други.

Според търговеца винаги хората са търсели основно меше, така е и тази година. Лично той не харесва този вид дърва, тъй като има далеч калорични и добри – габър, бук, акация, но хората това предпочитат. По думите на Йорданов купуваните количества са различни – в зависимо от джоба на клиентите. Тези, които имат финансови възможности, купували по много и по-рано. Много често обаче хората, когато излезели от отоплителния сезон, нямали нужните средства.

Около 15 са фирмите в Добрич, които продават дърва за огрев, каза управителят на ЕТ „Йорданов”. По думите му преди години е имало фирми, които са били в сивия сектор, но в момента не било така. „Има много голям контрол от страна на държавата в това отношение – посочи търговецът – Всички, които превозват дърва за огрев, са задължени да имат документи, маркировка и се пази архив за много дълго време и всичко може да се провери”. Йорданов предполага, че ако има злоупотреби те са в много дребни  количества – основно с каруци.

В заключение търговецът отново препоръча дървата за огрев да се купуват на пролет – така ще са по-добри и качеството, и цената, и обслужването. По думите му по този начин клиентите ще спестят най-много. Той даде пример – тогава дървата, останали от зимата, са с 15 процента влажност, докато в момента тя е 50-55 на сто.

c