Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

От 00.00 часа на 7 септември ще можем да се преброим електронно

Електронното преброяване на населението и жилищния фонд стартира на 7 септември и продължава до 17 септември. Всеки български гражданин ще има възможност да се самопреброи онлайн. С една регистрация ще може да се преброи цялото домакинство. Системата дава възможност за преброяване на възрастни роднини и от разстояние.

Електронното преброяване е най-безопасно, затова от Националния статистически институт призовават гражданите да се преброят по този начин. За целта на сайта на НСИ, в раздел Преброяване 2021 ще има вход за електронно преброяване. За регистрацията е необходимо ЕГН, номер на лична карта и валиден имейл адрес. Попълването на преброителната карта няма да трае повече от 20 минути.

Тези, които се преброят електронно, ще получат на имейла си код, генериран от системата на НСИ, който ще трябва да дадат на преброителя в уверение на това, че са го направили онлайн.

От 18 септември до 3 октомври е предвиден вторият етап от процеса – преброяването с преброители.

Над 400 служители от централния и  регионалните офиси на НСИ  ще отговарят на гражданите по време на националното Преброяване на населението и жилищния фонд. При въпроси по преброителната карта или при технически казуси хората могат да звънят на *2021 или на 02/907-84-30. В НСИ има изграден модерен кол-център, който ще посреща телефонните обаждания. Обучени специалисти ще отговарят на поставените въпроси, а разговорите ще се записват. Обратната връзка от хората ще даде възможност НСИ своевременно да подобрява процеса по преброяването.

По време на електронното преброяване между 7 и 17 септември кол-центърът ще работи всеки ден от 9 до 21 часа. От 18.09 хората ще имат възможност да се обаждат между 8 сутринта и 20 часа вечер, каквото ще е и работното време на преброителите. На посочените телефони гражданите ще имат възможност да проверят самоличността на преброителя в техния участък.

Обажданията към национален номер *2021 са възможни от мобилни и фиксирани номера. За абонат на фиксирани мрежи обаждането ще е на цената на един градски разговор. Потребител на мобилна услуга ще заплаща разговора на цената на един разговор в мрежата на телекомуникационния оператор, на който е абонат. За абонатите на Теленор и Виваком мобайл ще можете да се възползвате и от „безплатните си минути“, ако разполагате с такива. За абонатите на А1 цената за обаждане към *2021 ще бъде съгласно абонаментния им план за мрежата на А1.

От българските граждани, които не са в България към 7 септември, ще се преброяват тези, които отсъстват временно (за по-малко от една година) от страната. Българските граждани, които пребивават постоянно в чужбина, ще бъдат обект на преброяване в страните, в които живеят.

c