Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Конкурсът „Надежди, таланти, майстори“ ще се проведе при закрити врати

Международният младежки музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори” ще се проведе от 6 до 10 септември, съобщават от Община Добрич. Той се организира и провежда ежегодно през м. септември под патронажа на Кмета.

Поради спазване на противоепидемичните мерки не се предвижда церемония по откриване на конкурса, както и такава по награждаване и закриване. Конкурсът ще се проведе при „закрити врати“, т.е в залата се допускат само участник с 1 придружител (педагог или родител).

Миналата година конкурсът бе отменен заради пандемията.

Тази година председател на журито отново ще бъде проф. Виктор Чучков. Членове са проф. Гинка Гичкова – цигулка, проф. Огнян Константинов – виола, доц. Марина Капитанова – пиано, и д-р Милена Манева-Вълчева - класическа китара.

58 ще бъдат участниците във фестивала за класическа музика. Солистите са разпределени в четири възрастови групи – до 10, до 13, до 17 и до 25 години. Конкурсът включва и изпълнения на дуо и китарен секстет.

Проф. Виктор Чучков е световноизвестен български пианист и композитор, професор по „Камерна музика” в Държавна музикална академия „П. Владигеров” и в НАТФИЗ „Проф. Кр. Сарафов”. Води майсторски класове по пиано, камерна музика и композиция в Холандия, Бразилия, Малайзия, Македония, Италия и Гърция, концертира в България и чужбина и участва в жури на международни конкурси и фестивали.

Проф. Огнян Константинов е преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, доктор по музикознание. Член на камерен ансамбъл “Софийски Солисти”, бил е член и на известния квартет „Димов“. Солист и камерен изпълнител с многобройни участия у нас и в чужбина.

Проф. Гинка Гичкова е преподавател в НМА „Проф. П. Владигеров“ София и в Северно-гръцката консерватория в Солун. Печели многобройни награди и отличия на международни конкурси в Полша, Канада, Швейцария и др. Гостува като солист на всички оркестри в България и на големи филхармонии в чужбина. Член е на жури по цигулка и камерна музика в престижни конкурси.

Доц. Марина Капитанова е ученичка на Мила Михайлова и дългогодишен корепетитор и преподавател по клавирен съпровод в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.Член е на жури на престижни музикални конкурси и фестивали.

Д-р Милена Манева-Вълчева е родена в Добрич. Дипломира се в АМТИИ гр. Пловдив, специалност “Музикална педагогика”, а през 2010 г. защитава докторска дисертация в НБУ  София. От 1991 г. до момента е преподавател по китара в НУМТИ „Д. Петков” гр. Пловдив. Активно концертира в България и в чужбина. Работи и в различни ансамбли и формации . Води семинари и майсторски класове у нас и в чужбина.

Програмата по дни:

6 септември / понеделник/      СОЛИСТИ ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ - ІА и ІБ ВЪЗРАСТОВИ ГРУПИ

  • 8.00 до 12.40                     АКУСТИЧНИ РЕПЕТИЦИИ
  • 13.00                                    НАЧАЛО НА КОНКУРСНАТА ПРОГРАМА

7 септември / вторник/  СОЛИСТИ ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ - ІІ ВЪЗРАСТОВА ГРУПА

  • 8.00 до 13.10                     АКУСТИЧНИ РЕПЕТИЦИИ
  • 13.30                                    НАЧАЛО НА КОНКУРСНАТА ПРОГРАМА

8 септември / сряда / СОЛИСТИ ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ - ІІІ ВЪЗРАСТОВА ГРУПА, І и ІІ ТУР,                                 КАМЕРНА МУЗИКА, КЛАВИРНО ДУО, СОНАТНО ДУО

  • 8.00 до 13.00                     АКУСТИЧНИ РЕПЕТИЦИИ
  • 13.00                                    НАЧАЛО НА КОНКУРСНАТА ПРОГРАМА
c