Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Художникът Антон Антонов гостува в Каварна с изложбата "Интимно"

Изложба живопис на художника Антон Антонов ще бъде открита с вернисаж утре от 17.00 до 19.00 часа в каварненската галерия „Христо Градечлиев“.

Изложбата е наречена „Интимно“, тя е втората, с която творецът гостува в Каварна. Художникът сам прави представяне на своята изложба:  

„Дълбоко личен, свой, частен, домашен, близък, задушевен, съкровен, таен, секретен, скрит, вътрешен, душевен, сърдечен, дружелюбен, приятелски, непринуден, неофициален, всекидневен, обикновен, разговорен, потаен, поверителен нюанс. Предполага граничност. Една следа от въглен , отвъд която ние се намираме отново, разпознаваме се и спасяваме цялостта си. Тази крехка цялост – материя и дух. Човекът все повече страда от тази разпиляност. Ние нямаме време. Време за какво? Не съзерцаваме. Не се вглъбяваме. Не търсим себе си. Онова себе, което обича да слуша ветровете, да потръпва от утринния хлад, да вдъхва ароматите на тревите, да гони облаците и слънчевите зайчета, да мечтае с мечтите на Създателя, което е себеключа за свободата ни. То не е извън нас. Това, което гледат очите не е извън нас. Това сме ние. Това е проглед. Картините също са проглед. Интимността да прегърнеш себе си.”

Антон Антонов е роден на 28 юни 1962 г. в град София. Детството му преминава в Дряново, където завършва средното си образование в местната гимназия „Максим Райкович". Завършва „Живопис" във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий" във Велико Търново. Първата му самостоятелна изложба е през 1989 г. в град Сливен.

Майсторът на четката има самостоятелни изложби в Полша, Португалия, Италия, Словакия, САЩ, в дом „Витгенщайн" във Виена/ Австрия/ и Париж/ Франция/.

Живее и работи в Дряново.

Изложбата ще остане в Каварна до 17 септември.

c