Водещи новини Култура Общество

Приказките на Шехерезада оживяват в с. Хаджи Димитър, по проект на родена в Добрич актриса

Приказките на Шехерезада ще оживеят на сцена в село Хаджи Димитър и в Каварна, благодарение на проект на добричлийката Християна Йотова – актриса и преподавател в НАТФИЗ. Театралната постановка „Хиляда и една нощ“ се реализира с финансиране от Национален фонд „Култура“, Програма „Дебюти“.

Вече близо две седмици група млади актьори живеят и репетират в село Хаджи Димитър под режисурата на Ованес Торосян. Християна Йотова е организатор на този своеобразен творчески камп, а спектакълът ще бъде представен на 19 август  в селото и на 20 август в читалището в Каварна. Представленията са безплатни.

„Спечелих финансиране за проекта още преди пандемията. Четох приказките и реших, че може да се получи нещо нетрадиционно и забавно за аудиторията. Свързах се с Ованес, който по принцип обича нестандартните проекти, и той прояви голям интерес. Създадохме екип, написах проект и кандидатствах по програмата. Междувременно се роди идеята проектът да се осъществи в с. Хаджи Димитър – селото го избрах заради това, че е родното място на майка ми и аз го познавам“, разказа пред Про Нюз Добрич Християна Йотова.

И така, вече втора седмица 12 млади актьори създават нов спектакъл край морето. „Ние дойдохме първо на оглед, за да потърсим локации. В селото, на площадчето между кметството и магазина, има една горичка. Много интересно как самата тя си е създала нещо като арка, като естествен декор за сцена. Веднага разбрахме, че това е мястото“, казва Християна.

Целият екип – актьорите, режисьорът, хореографът, сценографът, много харесват каварненското село. „Вече половината село са ни приятели, хората са много дружелюбни. Колегите от трупата казват, че не им се прибира. Има едно спокойствие, една необикновена атмосфера – докато ние например репетираме арабски приказки, край нас минава бял кон –(има един човек в селото, който има бял кон), или пък стадо кози. Тази атмосфера много помага на това, което правим.“

Има специално изградена сцена, с помощта на Ветроенергиен парк „Св. Никола“, а Община Каварна осигурява седалки за зрителите. И общината, и читалището в Каварна, и кметицата Елена Балтаджиева са съдействали много за проекта, за което Йотова благодари.

Актьорите, които влизат в ролите на героите от „1001 нощ“, са от различни театри, завършили наскоро театралната академия, един вид дебютанти, какво е било изискването на проекта. Подбирани са основно от Ованес Торосян и от Христина.

Самата тя е актриса и преподавател-асистент в НАТФИЗ по сценична реч. Завършила е Академията при проф. Ивайло Христов, играла е в габровския театър, снимала се е в няколко филма. Родена е в Добрич, завършила е ПМГ „Иван Вазов“.

Постановката ще бъде показана още в Севлиево и в Националния Студентски дом в София.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *