Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Забраниха с питейна вода да се полива и мият коли, ако пуснат водата в Стожер

Кметът на Община Добричка Соня Георгиева е издала заповед, с която се забранява ползването на питейна вода за напояване, поливане на зелени площи, миене на улици, тротоари, тераси, моторни превозни средства, пълнене на басейни и резервоари с вместимост над 500 литра.

Нарушителите на заповедта ще бъдат санкционирани.

Контролът по изпълнението на заповедта се възлага на кмета на селото, началника на Второто районно управление на полицията, директора на ВиК и зам.-кмет на общината.

Припомняме, че на 5 август бе обявено частично бедствено положение в Стожер поради системната липса на вода в селото и опасността от бедствието „суша“, което може да застраши здравето на населението и икономиката. Критичната ситуацията с безводието в Стожер  продължава от месеци.

В Стожер съществува сериозно напрежение сред населението и предпоставки за нарушение на обществения ред, а може да се стигне и до гражданско неподчинение. Кметът на Община Добричка Соня Георгиева изтъкна, че кризата в Стожер се задълбочава и напрежението ще расте. Липсата на вода създава невъзможност да се спазват противоепидемичните мерки и огромен здравен риск, на фона на настъпващата четвърта вълна на  COVID-19. Жителите на селото вече излязоха на протест и затвориха пътя Добрич-Варна.

Частичното бедствено положение се въвежда от 5 август, първоначално за 7-дневен срок. По закон е възможно то да бъде удължено до 1 месец.

c