Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Частично бедствено положение е обявено в село Стожер заради липсата на вода

Обявява се частично бедствено положение в добричкото село Стожер. Това реши единодушно Щабът за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия в Община Добричка. Причината – системната липса на вода в селото и опасността от бедствието „суша“, което може да застраши здравето на населението и икономиката.

Днешното заседание на Щаба бе свикано заради критичната ситуацията с безводието в Стожер, което продължава от месеци. Проблемите с нередовното водоподаване там са от години.

Частичното бедствено положение се въвежда от днешна дата 5 август, първоначално за 7-дневен срок. По закон е възможно то да бъде удължено до 1 месец.

Щабът реши още да бъде сформирана спешна експертна комисия, която да включва представители на ВиК, Областната управа, Басейнова дирекция, РД „Пожарна безопасност и защита на населението“, Община Добричка, МВР, РЗИ, ВиК-инженери. Целта на комисията е да се обследват възможни водоизточници в Стожер, както и да се извършат неотложни аварийни дейности и снабдяване на населението с вода за питейни и битови нужди.

На заседанието бе подчертано, че в Стожер съществува сериозно напрежение сред населението и предпоставки за нарушение на обществения ред, а може да се стигне и до гражданско неподчинение. Кметът на Община Добричка Соня Георгиева изтъкна, че кризата в Стожер се задълбочава и напрежението ще расте. Липсата на вода създава невъзможност да се спазват противоепидемичните мерки и огромен здравен риск, на фона на настъпващата четвърта вълна на  COVID-19.  

Проблемът с водата в Стожер е от години. През 2017 година е изготвен проект за магистрален водопровод с.Батово – Добрич, през село Соколник. Стойността е възлизала на 1,4 млн. лева. Проектът обаче не е осъществен, не е намерено финансиране. Постепенно проблемът в селото се е задълбочил. „Проведени са десетки разговори с ВиК, както и писмена кореспонденция, но без резултат“, посочи Георгиева.

Обмислено е изграждане на алтернативен водопровод от село Дебрене за снабдяване с вода на Стожер. Първоначално от ВиК поискали Община Добричка да осигури 45 000 лева за материали, впоследствие сумата нараснала до 180 000 лева за тръби, помпа и захранващ кабел. От водното дружество обаче не представили експертно становище и гаранции, че с.Стожер ще бъде захранено с вода. Оказало се, че не е изготвено проектиране за това трасе, а това би направило съоръжението незаконно.

Соня Георгиева посочи, че не е добра комуникацията по проблема с институциите на национално ниво. Тя заяви, че търпението на всички се е изчерпило. Освен това, в сезона на пожарите съществува опасност ако нещо в Стожер се запали, да няма откъде да се вземе вода.

Има предписание на РЗИ, според което ВиК трябва да осигурява водоноски в селото, но от водното дружество казали, че нямат такива. РЗИ регистрира нестандартни проби на водата, когато я има в чешмите, и е направила много предписания. И в момента водата не отговаря по качество за питейни нужди, казват от Инспекцията.

Кметът Соня Георгиева е поканила на среща на 17 август депутатите от региона, за да разискват проблема на Стожер.

c