Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

10 години радост и уют в Дома за стари хора в с. Полковник Савово (+снимки)

10 години от създаването си навърши тази година Домът за стари хора „Радост” в тервелското село Полковник Савово. Годишнината бе чествана преди дни с мило тържество, което не бе така пищно както предни години заради въведените противоепидемични мерки. Гост на празника беше кметът на Община Тервел инж. Симеон Симеонов, който поздрави домуващите. За Про Нюз Добрич директорът на дома Андриана Йорданова разказа, че всяка година рожденият ден има различна тема. Тази година бяха забавни игри в двора. В тях първо се включиха възрастните хора, след това своите умения показа и персоналът. Равносметката бе, че работещите в социалното заведение са по-бързи, но пък домуващите – по-точни, опитът си каза думата.

По повод рождения ден всеки един от живеещите в ДСХ „Радост” получи подарък от персонала – къщичка, изработена от хартия с името му и това на дома, и негова снимка. Общината зарадва възрастните хора с плодове, катъринг и голяма вкусна торта.

ДХС „Радост” отваря врати на 10 януари 2011 година. Първите домуващи са четирима – две жени и двама мъже, от община Тервел, сподели Андриана Йорданова. До разкриването на новата социална услуга в общината не е имало дом за стари хора. Домът е с капацитет 25 души. Той е разположен в сградата на бившата детска градина. Изградена е допълнително и сграда, в които са спалните помещения на възрастните хора. Те са по двама в стая, всяка е със санитарен възел. Социалното заведение разполага с дневна, в която домуващите играят тихи игри, гледат телевизия, провежда се трудотерапия. Има голям и красив двор. С. Полковник Савово е на 5 километра от Тервел, при нас е тихо, спокойно, сподели директорът.

Условията за приемане на хора в ДСХ „Радост” е да имат навършена пенсионна възраст и да могат да се самообслужват, обясни Йорданова. Домуващите заплащат такса в размер на 70 процента от доходите си. Освен от възрастни хора от община Тервел домът е предпочитан от пенсионери от цялата страна. В момента в него има потребители от Добрич, Пловдив, Русенско, Варненско, Генералтошевско. Директорът сподели, че почти винаги има чакащи да бъдат настанени в социалното заведение. Тя обясни, че според промени в законодателството всеки един човек може да кандидатства за всеки един дом с делегирани от държавата дейности.

В ДСХ „Радост” никак не е скучно. Отбелязва се всеки празник – Сурваки, Лазаровден, Първа пролет, Деня на земята, рождени дни и други. Традиционни са връзките с детските градини в община Тервел. Възрастните хора радват всяка година малчуганите с изработени от тях мартенички,заедно боядисват яйца за Великден. Преди пандемията домуващите гостуват на детските градини по различни поводи, децата също са чести гости на бабите и дядовците. Домуващите ходят на много екскурзии – всяка пролет и есен, по фестивали.

Отношенията ни с Община Тервел са много добри, мога да кажа дори уникални, посочи Йорданова. По думите й ДСХ „Радост” е бил подкрепян през годините във всяко начинание. Директорът разказа, че една от подкрепените от Общината инициативи е провеждането на фестивала „Златна възраст” за потребители на домове за стари хора. Фестивалът, който се провежда през септември, има пет издания. Всяка година той е с различна тема – участниците изпълняват народни, патриотични, стари градски песни. Заради пандемията тази година проявата няма да се проведе.

COVID-19 не подмина и ДСХ „Радост” в с. Полковник Савово, но по преценка на директора са се справили добре. В продължение на месец той бе под карантина – от 22 ноември до 22 декември м. г. Имало е болни, но с помощта на Община Тервел по предписание на личния лекар са били закупени хранителни добавки, за да бъдат предпазени възрастните хора от разболяване и да преодолеят по-лесно заразата.

Питаме Андриана Йорданова с какво и по-различен и по-привлекателен ДСХ „Радост”. Тя отговори: „С доброто отношение, с любовта, която даваме на възрастните хора. С утвърдения вече правилник за вътрешния ред, с трудотерапевтичните, социални програми. С това, което правим ежедневно”. Директорът разказа, че уникалното при тях е, че всички семейни празници се отбелязват заедно. Йорданова, която ръководи социалното заведение от откриването му, сподели, че тя и персоналът чувстват ДСХ „Радост” като свой дом. „Защото всички неволи, всички радости си ги споделяме заедно. Нямаме тайни едни от други. Когато дойдат нови хора отначало са уплашени. Винаги ги посрещам аз и им казвам, че сме едно голямо семейство и да ни приемат като дъщери и синове. Ние се грижим за тях като за майки и бащи”.

Домът за стари хора в с. Полковник Савово е именуван на втория си рожден ден. Другите варианти са били Свети свети Петър и Павел, Свети свети Константин и Елена… „Но възрастните хора избраха Радост, защото се чувстваха много радостни. Защото бяха намерили един топъл и светъл дом”, посочи Андриана Йорданова.

c