Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Гимназисти от Добрич добиват умения в биологичното земеделие в Австрия

20 възпитаници на Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич и двама придружаващи ги учители са на ученическа практика във Виена, Австрия, съобщиха за Про Нюз Добрич от учебното заведение. Тя е изцяло финансирана по Програма „Еразъм+” „Придобиване на практически умения”.

Учениците са от 10, 11 и 12 клас от професиите  „Фермер” и „Техник на селскостопанска техника”. Като място на професионалната практика партньорът по проекта AusTraining Lern Ziel предоставя фирми с дейност в сферата на биологичното земеделие и земеделската техника. „Условията, организацията и стандартите на работа са съвременни, отговарящи на европейските стандарти в земеделието и много различни от практическата действителност, с която са се сблъсквали нашите ученици до момента”, сподели координаторът на проекта Янка Йорданова. Тя обясни, че гимназистите имат възможност в реална работна среда да приложат наученото от училище и да изградят практически умения и компетенции. Придобитият опит ще им помогне за тяхната  бъдеща реализация.

През тези 20 дни освен участието си в практически знания учениците се запознават и с културата, забележителностите, историята на Виена и Австрия от посещенията на Албертина музей, Дворец Шьонбрун, Природонаучен музей,  Музей на изящните изкуства, Пратер, Музей на техниката. Мобилността им дава възможност за преодоляване на езиковата бариера, комуникацията и социалното общуване на чужд език. Помага им да се справят с проблемни ситуации, да работят в група и екип.

ПГ по аграрно стопанство участва и реализира за втора година ученическа практика, изцяло финансирана по Програма „Еразъм+” „Придобиване на практически умения”. Преди две години мобилността се осъществи в Милано, Италия. Програма „Еразъм+” е особено полезна за професионалните гимназии и ние се надяваме да реализираме и следващи практики в други страни, сподели Янка Йорданова.

c