Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Буря и пороен дъжд помляха царевица и слънчоглед край с. Бенковски

Разразила се буря и излял се пороен дъжд снощи нанесоха сериозни щети на реколтата край добричкото село Бенковски, научи Про Нюз Добрич от кмета му Осман Осман. Стихията се разразила към 22 часа и продължила около 45 минути. Според кмета в района на селото са паднали валежи между 40 и 46 литра на квадратен метър.

От бурята са пострадали доста площи с царевица и слънчоглед, посевите масово са полегнали. Щети са понесли арендатори и местната земеделска кооперация.

Бурята е скъсала проводници, токът в Бенковски ту спирал, ту идвал. Тази сутрин хора от селото с проблеми в захранването се обърнали към Осман и той се обадил в Енерго про. На място пристигнал екип, който отстранил скъсаните проводници.

Има и паднали дървета, каза кметът. Два бора са се срутили в двора на читалището, кестен - в района на кметството. Бурята е повалила три черници на пътя между Бенковски и Владимирово. На място сутринта са пристигнали служители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, които са ги отстранили.

Разразилата се стихия е довела до промяна на мястото, където ще се проведе сватба в Бенковски, разказа кметът. Тя е трябвало да се състои тази вечер на открито на стадиона. Организаторите на тържеството предварително подредили чадъри, които обаче снощи били съборени и потрошени. Сватбата ще е в читалището. Осман Осман допълни, че тя трябвало да се състои още миналата година, но тогава била отложена заради пандемията.

Снимки: Сефер Мурад

c