Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Вехнат зеленчукови полета край Каварна, спряна е водата от 2 помпени станции на „Напоителни системи“

Вече шести ден производители на зеленчуци от Асоциация „Български пипер“ от землището на Каварна – с. Селце, не получават вода от помпени станции „Велково“ 82 и „Селце“ 81, собственост на държавното дружество „Напоителни системи“. От Асоциацията са изпратили писмо до министъра на земеделието и директора на дружеството с апел водата да бъде пусната. „В момента насажденията вехнат и никой не си мърда пръста“, сподели пред Про Нюз Добрич зеленчукопроизводителят Ники Николов.

„Засегнати са около 900 дка, засадени със зеленчуци, много от които се разсаждат в момента. Членовете на Асоциацията имат подписани договори за услугата „доставка на вода“ с „Напоителни системи“. Те си плащат редовно доставената вода. Ако до 2 юли водата от тези две помпени станции не бъде пусната, ще бъдем принудени да заведем искове за нанесени щети, пропуснати субсидии и други ползи. Очакваме бързи и решителни действия“, се казва в писмото на земеделците.

Производителите изчисляват потенциалната щета на близо 3 милиона лева от загуби на зеленчуци и субсидии. Те са потърсили обяснение защо нямат вода и кога ще бъде пусната. Казали им, че е говорено с централното управление, но да не чакат помощ оттам.

Този следобед се очаква с местните производители да се срещне и.д. директор на „Напоителни системи“ Димо Чопков, който е на този пост от три седмици, научи Про Нюз Добрич.

Пресъхнаха зеленчукови полета в Каварненско, пускат им водата утре

Подобен проблем земеделците от Каварненско имаха и миналото лято, когато полетата им пресъхнаха за почти месец. Тогава водата спря заради авария на друга помпена станция на „Напоителни системи“ – „Каварна 2“.

c