Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Специалист: Нашествието от калинки в Добрич е неприятно, но няма нищо притеснително

Нашествие от калинки има от няколко дни в Добрич  и околните села. Те са покрили дървета, храсти, градинки, влизат през прозорците в домовете, има ги и по плодни дръвчета и земеделски култури. Нашествието е неприятно, но, оказва се, в него няма нищо притеснително.

Про Нюз Добрич се обърна за коментар към ентомолога Кирил Контев. „Факторите, които се появиха последните седмици, благоприятстват развитието на много насекоми – това са топлото време и обилните валежи. Появиха се листни въшки – както по земеделските култури, така и по декоративната растителност. Получи се голяма популация от листни въшки, която трябваше да си намери гостоприемник. Затова се появи тази 7-точкова калинка, която наблюдаваме през последните дни. Ларвите на калинката са хищни, те се хранят с листни въшки. Нормално е когато има много храна, да се появи гостоприемник“, заяви специалистът.

От около две седмици има намножаване и на жълта муха. „Тези явления са неприятни, но в тях няма нищо притеснително и опасно, те не предизвикват алергии“, каза Контев.

Обилните валежи, които паднаха през юни, предизвикаха и масово размножаване на комари, особено в крайморските общини.

c